Спецпроект

День і Ніч Музеїв в Україні: хто і що організовує. АФІША

Щороку 18 травня - в Міжнародний День Музеїв європейські музеї влаштовують святкові заходи, відомі як Ніч Музеїв. "Історична Правда" подивилася, що нас очікує цього року.

ДНІПРОПЕТРОВСЬК

Одним з перших "Ніч музеїв" у 2005 році підтримав Дніпропетровський історичний музей. Цьогорічний проект дніпропетровський музейників, створений  за участі акторів театру "Віримо!", називається "Музей і театр: перевтілення". Дивіться вночі 17 травня з 19:00 до 1:00.

Відвідувачі зможуть дізнатися що таке скіфська зброя і козацький двобій, поринути у яскраву атмосферу справжнього українського ярмарку і танцювального вечора початку ХХ ст., зануритися у бурхливі революційні події і ентузіазм перших радянських п’ятирічок, відчути тривогу окупації та дух фронтового братерства.

Обіцяють також "історичний кінозал, запашну каву, майстер-класи, фотосалон, флеш-моби і багато-багато іншого".

ЖИТОМИР

Житомирський Музей космонавтики ім.Корольова нагадує відвідувачам, що долучився до Ночі музеїв 8 років тому, "щоразу пропонуючи житомирянам і гостям міста змістовно провести дозвілля, отримати естетичну насолоду від спілкування з талановитими музикантами, вокалістами, акторами".

17 травня з 17:00 до 22:00 у програмі музею:

- камерний ансамбль ім.І.Добжинського,

театральна мініатюра "Другий шанс" у виконанні студентів II курсу режисерського відділу Житомирського коледжу культури та мистецтв,

- вистава Житомирського академічного театру ляльок "Фрау Холле",

- концерт студентів та викладачів Житомирського музичного училища,

- фаєр-шоу та інші засоби отримання естетичної насолоди.

18 травня у Музеї космонавтики - день відкритих дверей.

ЗАПОРІЖЖЯ

З нагоди свята Запорізький обласний краєзнавчий музей оголошує 18 травня днем відкритих дверей. Подібні акції оголосили й деякі інші музеї країни, приміром, у Закарпатті.

ЗАКАРПАТТЯ

Закарпатський обласний краєзнавчий музей запрошує охочих до Ужгородського замку. Огляд замку і виставок - безкоштовний.

 

КИЇВ

Київський Національний Музей мистецтв ім.Ханенків (Терещенківська, 15-17) чекає на вас 18 травня, тримаючи напоготові такі акції:

- Міжмузейний квест "Героїчне та буденне" - спільний проект Музею Ханенків, Національного художнього музею та Музею Івана Гончара. Спільний квест "дає змогу переосмислити події сьогодення через призму культурної пам’яті".

Завітавши в кожен з музеїв-учасників, ви отримаєте мапу з маршрутом і питаннями по експозиції. Відвідавши три експозиції, залишайте відповіді організаторам. Всі учасники отримають цікавий досвід незвичного спілкування з музеєм, а переможці квесту – музейні подарунки.

- "Духи мистецтва. Явленння". Дім Ханенків – "найзаселеніша долина духів мистецтва минулих епох і культур". Якщо бути уважним і чуйним, то в час закриття й відкриття музею можна розрізнити їхні перешіптування, моління, плачі або сміх.

Лише раз на рік, 18 травня, мешканці Дому розкривають свої секрети. Кажуть, що вони полишатимуть свої сховки та являтимуться до нас тричі: о 12, 14 та 16 годинах... "Вважайте, не сполохайте їх!"

- "Кавові загадки". Смачний сюрприз до Дня музеїв - "захоплива інтелектуально-гурманська мандрівка" музеєм.

 

Музей Павла Тичини залучив у якості артиста на Ніч Музеїв самого міністра культури. Євген Нищук перевтілиться в поета, ходитиме квартирою і містом.

Програма заходів:

17 травня, о 21.30 – 23.00: нічна екскурсія з каганцями "А було ж колись і таке…", на якій ви побачите та почуєте розповіді про "особливо потаємні сторінки життя" Павла Тичини. З нагоди свята екскурсія буде доповнена невеликим концертом фортепіанної музики, виконаним на меморіальному роялі Павла Григоровича.

17 травня, о 23.30 – 2.00: прем’єра театралізовано-втаємниченого дійства "Крок з учора в завтра". Відвідувачі матимуть змогу "поспілкуватися" в меморіальному просторі з Павлом Тичиною, дізнатися нові факти з життя господарів, перенестися в період 1950-1960-х рр., пригоститися знаменитим та історичним "тичинівським чаєм та домашніми солодощами". Роздинкою дійства буде неочікуваний для присутніх стрибок в часі – з "учора" в "сьогодні".

18 травня, 12.00 – 19.00: "Поетичний фестиваль на Терещенківській, 5" (новостворений бренд музею). До участі запрошені всі охочі поети, письменники, музиканти, батьки з дітьми. Вхід вільний.

18 травня, 16.00 – 18.00: моновистава-перформанс "Сріблясті голуби у небесах"у виконанні Євгена Нищука. Частина спектаклю, крім меморіальної квартири, пройде на вулиці, у відкритому просторі, на вулицях і в місцях, якими ходив і де бував Поет, і до участі в якому будуть залучені всі охочі.

ОНОВЛЕНО: ось як це було

Рівно о 16.00 Павло Тичина вийде із свого помешкання і помандрує до парку Шевченка, в якому він полюбляв відпочивати. Актор (Євген Нищук) буде одягнений в одяг поета та продемонструє звички й манеру поведінки Павла Тичини, яку кияни спостерігали 60-70 років тому.

Київський Музей Грушевського готує подібну виставу, тільки романтичнішу - за участю молодого історика і оперної співачки.

КРИМ

У лапідарному дворику Феодосійського музею старовини 16 травня в 19:00 відбудеться майстер-клас "Стародавній Єгипет. Секрет папірусу". Учасники самі виготовлять "папірус" і дізнаються про писемність стародавніх єгиптян. Вхід вільний.

17 травня всі феодосійці зможуть відвідати рідний музей безкоштовно, інші мають платити по 100 рублів (приблизно 33 гривні).

У коктебельському Будинку Волошина 17 травня в 17:00 розпочнеться екскурсія "Хранящий тайны века Дом", яка проводиться безкоштовно тільки один раз на рік у рамках Міжнародної акції "Ніч у музеї". Екскурсанти дізнаються про особливості архітектури Будинку Поет , про його традиції та цікаві традиції з життя знаменитих гостей садиби Волошиних .

ЛУЦЬК

Волинський обласний краєзнавчий музей святкує разом із професійним святом ще й своє 85-річчя. І з цієї нагоди проводить низку виставок і конференцій.

Одна з цих виставок (уже відкрилася) має назву "Волинський краєзнавчий музей – скарбниця історико-культурної спадщини волинського краю". Основа виставки - колекції з фондів ВКМ.

Назва наукової конференції теж не оригінальна - "Волинський краєзнавчий музей. Історія та сучасність".

Інші виставки, які працюватимуть протягом тижня:

- виставка "Волинь в роки Великої Вітчизняної війни";
- виставка "Друга світова війна в Україні крізь призму агітплаката";
- виставка "Холмщина. Історія трагедії. Події та долі";
- виставка "Барви волинської писанки" (з фондів ВКМ);
- виставка "Волинська писанка третього тисячоліття" - (роботи учасників ХХ обласного конкурсу);
- виставка "Пророк, оспіваний землею" (шевченкіана з фондів ВКМ) до 200-річчя Т. Г. Шевченка;
- Шевченківська світлиця Миколи Куделі;
- виставка "Врятовано для України".

Тим часом Волинський художній музей анонсував 17-18 травня о 20:00 "міжнародну культурно-мистецьку акцію "Ніч музеїв".

ЛЬВІВ

Львівський Державний природознавчий музей НАНУ запрошує кожного знайти для себе щось цікаве на "День і Ніч-2014" (м. Львів, вул. Театральна, 18).

Музей буде відкритим для відвідин з 12:00 до 23:00 за адресою вул. Театральна, 18. Вхід вільний.

"Академічні" музейники запрошують познайомитись із особливостями пристосування тварин до різних середовищ – води, землі, повітря та міста – на виставці "Мистецтво виживання". У цей час в музеї працюватиме дитячий куточок, де волонтери разом з дітьми різного віку через мистецькі засоби пізнаватимуть різноманітний світ тварин.

Львівський музей реалізовує заплановану в рамках проекту "Динамічний музей" екологічну просвіту як запоруку виховання відповідальних громадян. Увечері під відкритим небом показуватимуть фільми про "невідомий нам світ природи".

 

А на завершення – презентація моделей львівських дизайнерів, створених з чорновиків дисертацій науковців музею. Скільки паперу витрачають на написання дисертацій і чи можна дати йому третє дихання, експериментували дизайнери і науковці.

Подія відбувається в рамках Міжнародного дня музеїв, Європейської ночі музеїв та проекту "Динамічний музей" фонду Ріната Ахметова "Розвиток України". Інформаційний партнер – Львівська міська рада.

Програма:

12:00-23:00 – Виставка "Мистецтво виживання" (присвячена різноманіттю пристосувань тварин до життя в різних середовищах). Екскурсії щодві години, починаючи з 14:00.
12:00-17:00 – Дитяча програма: "Кольоровий світ" (малюючи, діти зможуть більше дізнатися про особливості пристосувань тварин).
14:00-15:00 – Дитяча програма: Найбільший метелик музею (малювання метелика крейдою на подвір’ї музею).
20:00-23:00 – Природниче відео під відкритим небом.
21:00-23:00 – "Третє дихання" (презентація моделей львівських дизайнерів з чорновиків дисертацій науковців музею).

ОДЕСА

Одеські музейники у зв'язку з трагедією 2 травня вирішили утриматися від святкування. Традиційні заходи з нагоди Дня і Ночі Музеїв перенесено на червень.

У ДОНЕЦЬКУ, до речі, теж не анонсовано масштабних заходів - можливо, після пограбування сепаратистами Музею визволення Донбасу. Але зазвичай донецькі музейники організовують дні і ночі відкритих дверей улітку, з нагоди європейської Індустріальної Ночі.

ХАРКІВ

Харківський літературний музей пропонує провести Ніч Музеїв разом із Кобзарем.

17:00 - 21:00 — бліц-екскурсії музеєм:
- "Срібна псальма: Давидові псалми у рецепції Григорія Сковороди і Тараса Шевченка";
- "Кобзар і "голуба реформа" двадцятих";
- "Від Оренбургу до Магадану: від захалявних книжок до "маляв"";
- "Сучукрліт: знакове зникнення Шевченка".

 

Кафе-шантан "Треті півні"
17:00 — відкриття кафе-шантану й рестораційного дня.
17:05 — виступ гурту "Пятница дробь Суббота".
17:30 — постестрада "Мой ласковый внутренний мох (feat. Говорящие мечи)".
19:30 — День вуличної музики у гостях у кафе-шантану.
20:45 — фаєр-номер Маргарити Чорної.

Харківський історичний музей оголосив про вільні двері і навіть безкоштовні екскурсії, запросивши "взяти участь у низці заходів".

Харківський художній музей теж повідомив, що 17 травня до 18:00 безкоштовно працюватиме ряд експозицій, зокрема:

- "Українське та російське мистецтво XVI – поч. ХХ ст."
- " Західноєвропейське мистецтво XV - XIХ ст."
- "Мистецтво ХХ століття. Фарфор"
- "Слобожанський уклін Кобзареві"
- "Їх тема – сплав життя гарячий…"

Інші заходи харківських музейників: конкурс-пленер "По бекетовських місцях. Раднаркомівська вулиця", невідомі історії про твори з колекції ХХМ, майстер-клас з мистецтва "орігамі", презентація арт-проекту "Харківські дворики" і концерти.

ЧЕРНІВЦІ

У Чернівецькому обласному музеї народної архітектури та побуту заходи з нагоди Дня музеїв відбудуться 18 травня 2013 року - з 11:00 до 18:00, "просто неба".

Заходи - це майстер-класи різьбярів Буковини та Гуцульщини, народні забави з музикою та піснями.

ЧЕРНІГІВ

Чернігівський Музей-заповідник Михайла Коцюбинського запрошує відсвяткувати разом День музеїв і взяти участь у мистецькому проекті "Музейний простір – територія для душі".

У програмі заходу:

11.00 Вернісаж під відкритим небом та виставка дитячих малюнків студії "Ренесанс".
12.00 Конкурс дитячого малюнка на асфальті "Світ навколо нас".
13.00 Комедійна казка для дітей "Всі миші люблять сир" за п’єсою Д.Урбана (Театр-студія "Біла валіза").
14.00 "Феєрверк української традиційної пісні та музики Сіверського краю". Концертна програма ансамблю "Сіверські клейноди".
15.30 Майстер-класи від провідних майстрів народної творчості Чернігова.
17.00 Концерт сучасної музики.
18.00 Поетичні змагання молодих авторів.
19.00 Караоке.
20.00 Комедія Р.Куні "Смішні гроші". Театр-студія "Біла валіза".
21.30 Пісочна анімація.

Вхід на всі заходи безкоштовний.

Тим часом у Чернігівському історичному музеї імені Тарновського з нагоди професійного свята і Дня Європи відкрили виставку "Європейський костюм ХV–ХХ століть" (реконструкції історичного одягу).

Виставка репрезентує колекцію моделей з "Костюмотеки" Київського національного університету технологій та дизайну.

Більш детальну афішу можна переглянути на сайті "Музейний простір"

Дивіться також:

Ніч музеїв у Львові. Як це було в тюрмі. ФОТО

Ніч музеїв у Києві. Публіка стояла в чергах годинами. ФОТО

"Індустріальна Ніч" у Донецьку. Аналог Ночі Музеїв. ФОТО

Як будувати і оформлювати музей. ЛЕКЦІЯ

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.