Як нквд ссср "загубив" Володимира Симиренка

Як не старалася радянська влада, не вдалося відправити у небуття назву славетного симиренківського сорту яблуні "Ренет Симиренка". Після розстрілу вченого сорт перейменували на "Зеленка Вуда". Саме Володимир Симиренко фактично дав путівку в життя цьому сорту, зразок якого виріс у саду діда Платона Федоровича, а ретельно дослідив і описав його батько – корифей садівничої науки Левко Платонович.

29 грудня виповнюється 132 роки від дня народження Володимира Симиренка, видатного українського садівника і вченого-селекціонера, який став жертвою сталінського терору. Знайдена в архівних фондах Служби зовнішньої розвідки України добірка документів іноземного відділу НКВД УССР проливає світло на досі невідому історію про те, як на початку 1930-х років московські і київські чекісти "загубили" в'язня і упродовж року й двох місяців шукали його по всій країні.

"Вжити термінових заходів для встановлення Симиренка"

17 вересня 1934 року з москви до Києва надійшов звичайний, як для оперативної практики, запит на встановлення місцезнаходження особи. Особливість полягала лише в тому, що лист був підписаний заступником начальника іноземного відділу Головного управління держбезпеки НКВД СССР Абрамом Слуцьким.

А це означало, що розвідка за кордоном вийшла на певний об'єкт зацікавленості і почала збирати відомості про його рідних і знайомих, через яких можна було б продовжувати оперативну розробку. Про всі подробиці справи не йшлося. Лише зазначалося таке:

"За наявними у нас відомостями, під Києвом мешкає колишн. поміщик (відомий фахівець з фрукт. сад.) Симиренко. У Празі Симиренко має сина-емігранта, активного галіполійця.

Прохання вжити термінових заходів для встановлення Симиренка. В позитивному випадку надішліть нам його докладну характеристику і повідомте, чи підтримує він із сином письмовий зв'язок і характер цього зв'язку.

Відповідь просимо не затримувати" (ГДА СЗР України. – Ф. 1. – Спр. № 7400. – Т. 2. – Арк. 83).

 
ГДА СЗР України. – Ф. 1. – Спр. № 7400. – Т. 2. – Арк. 83

Наявні в архівних фондах розвідки документи свідчать про те, що в іноземному відділі НКВД УССР на той час не було жодних відомостей про Володимира Левковича Симиренка. А мова йшла саме про нього – сина відомого українського вченого-помолога, селекціонера-плодовода Левка Симиренка, онука українського промисловця-цукрозаводчика і садівника Платона Симиренка і правнука одного з перших в Україні підприємців-цукрозаводчиків Федора Симиренка.

На початку грудня 1934 року з москви надійшов лист із проханням повідомити результати розгляду запиту. У відповіді зазначалося, що В. Симиренко відбуває покарання в одному з виправно-трудових таборів НКВД. У додатку надсилали відповідну довідку і витяг з протоколу судової трійки при колегії ГПУ УССР. У довідці зазначалося таке:

"Семиренко (написано з помилкою – прим.) Володимир Львович, 1881 р. народження, уродженець села Млієве Петровського району, українець, проходив за слідсправою № 3262 Київського облвідділу за 54–2 і 54–7 ст. ст. КК УССР (шкідництво в сільському господарстві) і постановою судтрійки колишн. ГПУ УССР від 9–11/IV–33 р. засуджений до ВМСЗ – розстрілу із заміною ув'язненням у виправтрудтабір терміном на 10 років, рахуючи термін з 9/І–33 р.

16/ІХ–33 р. № 220614 нами запропоновано Київському облвідділу відправити Семиренка під посиленим спецконвоєм до м. Кем, СЛАГ ОГПУ, нині Білбалткомбінат НКВД – ст. Мєдвєж'я Гора" (ГДА СЗР України. – Ф. 1. – Спр. № 7400.– Т. 2. – Арк. 84).

 
ГДА СЗР України. – Ф. 1. – Спр. № 7400.– Т. 2. – Арк. 84

На початку лютого 1935 року з москви надійшов черговий лист. У ньому зазначали, що навели відповідні довідки в головному управління НКВД СССР, яке опікувалося таборами, й отримали негативну відповідь: "Симиренко в таборах НКВД не утримувався і не утримується". Відтак ще раз просили все ретельно перевірити і надати відомості про нього, а надто про його сина.

Після цього керівництво іноземного відділу НКВД УССР висловило претензію обліково-довідковому відділу, мовляв, повідомляєте одне, а в обліках у москві про це нічого немає. Пошуки тривали все літо і осінь. І лише в довідці, датованій 29 жовтня 1935 року, зазначалося, що В. Симиренка знайшли у Херсонській виправно-трудовій колонії НКВД. Там він був увесь цей час. А до цього майже одинадцять місяців перебував у камері смертників у Лук'янівській в'язниці.

Про обставини заміни заслання з далекого карельського міста Кем на колонію під Херсоном в архівних матеріалах відомостей немає. Лише з відкритих джерел відомо, що в тій колонії було велике садово-городнє господарство, продукція якого постачалася працівникам НКВД. Тож чекісти напевне вирішили використати величезний агрономічний досвід та знання В. Симиренка для вирощування для власних потреб якісної і смачної сільськогосподарської продукції. Його призначили керівником однієї з в'язничних виробничо-городніх дільниць.

"За кордоном маю лише двоюрідного брата"

Як свідчать архівні документи, 26 грудня 1935 року В. Симиренка доставили в Херсонський міськвідділ НКВД і почали допитуватися про сина за кордоном. Але вийшов конфуз. Засуджений стверджував, що це якась хибна інформація. Водночас чекісти мали перед собою циркуляр з москви, де було чітко зазначено: "Має сина-емігранта". Відтак після тривалих розпитувань і погроз, щоб у всьому щиро зізнався, В. Симиренка змусили дати письмові свідчення про свою сім'ю.

"На поставлене вами запитання, – зазначав він у поясненні, – стосовно того, чи є в мене дорослий син за кордоном, відповідаю наступне. У мене є двоє маленьких дітей – хлопчик, 4,5 роки, і дівчинка, 9,5 роки, мешкають з сім'єю в межах УССР. Крім цього, дітей у мене немає, а відтак і немає сина за кордоном. Водночас повідомляю, що за кордоном, в Чехії (там він, зокрема, був у 1932 р.) перебуває мій двоюрідний брат – Симиренко Василь Олексійович.

До революції він був студентом Київського політехнікуму, потім прапорщиком царської армії. У 1919 р. був мобілізований білими і з ними пішов за кордон… Що робить і як живе – не маю відомостей, оскільки не підтримую з ним зв'язок з моменту його вступу до білої армії" (ГДА СЗР України. – Ф. 1. – Спр. № 7400.– Т. 2. – Арк. 84).

Після цього та подальшого обміну листами в НКВД УССР зрозуміли, що предметом зацікавлення москви був саме двоюрідний брат В. Симиренка Василь. Його розробляла празька резидентура розвідки як особу, яка "близько стояла біля генерала Хоржевського". Відтак у подальшому в іноземному відділі всю увагу переключили на брата і його родинні зв'язки. Водночас до справи-формуляра лягали документи, які певним чином стосувалися й самого Володимира.

Зокрема, у листі з райвідділка НКВД району імені Г. І. Петровського Черкаської області до іноземного відділу НКВД УССР коротко подаються відомості, зібрані про В. Симиренка. Зазначається, що його батько Симиренко Лев Платонович приблизно в 1887 році організував у селі Млієве Київської губернії (нині – Городищенський район Черкаської області) на 100 десятинах землі власний садово-городній розсадник і що "в 1920 році був убитий бандою Голого у своєму маєтку з метою пограбування".

Такою була версія чекістів. Натомість інші джерела говорять про те, що це вбивство організували самі чекісти і що то не було схоже на пограбування, бо до помешкання навіть не увійшли і нічого не взяли. Левко Симиренко у той період не займався політичною діяльністю.

Лише в Російській імперії він примкнув до народовольців, за що потрапив до Лук'янівської тюрми Києва, а звідти – на багаторічне заслання до Красноярська. Після повернення з Сибіру на батьківщину він продовжив розвивати у Млієві колекційний сад і помологічний розсадник, який став одним із найкращих у Європі. Водночас для радянської влади з її принципами диктатури пролетаріату він був чужорідним елементом.

Так само і його син Володимир увійшов у немилість до влади, яка в особі всіх міцних господарників і новаторів шукала ворогів радянського ладу і прихильників капіталістичних методів.

У листі НКВД йдеться про те, що він став спадкоємцем батькового плодового розсадника, а невдовзі – директором усього виробництва і наукових закладів, створених на його базі. І завершується документ у стилі тогочасної більшовицької риторики:

"Працюючи у Садстанції, Симиренко В. Л. проводив шкідницьку роботу, як ось: вирощування і поширення фруктових дерев, що не плодоносять, водночас зміцнюючи матеріальну потужність Садстанції як своєї власності в очікуванні реставрації капіталізму" (ГДА СЗР України. – Ф. 1. – Спр. № 7400.– Т. 2. – Арк. 129).

 
ГДА СЗР України. – Ф. 1. – Спр. № 7400.– Т. 2. – Арк. 129

Відтак, як зазначається, він був засуджений на 10 років. Подається й перелік справ, за якими він проходив, зокрема, за оперативними розробками "Дозріле", "Пекарі" та "Авось". Всі стосувалися шкідництва у сільському господарстві і датувалися 1932 роком.

Тобто у той період, коли сталінський режим спричинив масовий голод на українських землях, а на додачу ще й організував репресії стосовно агрономів, ветеринарів, інженерів, учених, дослідників і практиків аграрного сектору. За такими справами у той період проходили тисячі осіб.

"Курський вокзал". Кінцева

Про обставини арешту Володимира Симиренка і подробиці розслідування кримінальної справи в документах із архівних фондів розвідки не йдеться, оскільки в них більше уваги приділено двоюрідному брату і його оперативній розробці за кордоном. Водночас із інших джерел відомо, що невдовзі після трагічної смерті батька Володимир Левкович був призначений керівником націоналізованого батьківського розсадника. Він побачив порослі бур'янами сади, в міжряддях яких селяни випасали худобу.

Довелося докласти чимало зусиль, щоб привести все до ладу. Вже за рік на базі цього господарства було засновано Мліївську садово-городню дослідну станцію та Центральний державний розсадник України. В. Симиренко упродовж 1921–1930 років працював директором цих установ. Крім цього, у 1930 році він організував Всесоюзний науково-дослідний інститут плодового та ягідного господарства у Китаєві, передмісті Києва (нині – Інститут садівництва Національної академії аграрних наук України).

Під керівництвом професора В. Симиренка Мліївська дослідна станція стала головним садівничим науково-методичним центром Радянського Союзу. Їй підпорядковувалася мережа дослідних садівничих установ не лише в УССР, але й у російській федерації та республіках Закавказзя.

Він підготував фундаментальний проєкт реконструкції садівничої науки з урахуванням природно-історичних особливостей кожного регіону та рівня розвитку садівничої галузі у кожній союзній республіці. У своїх працях учений підкреслював, що садівництво треба розвивати насамперед на основі місцевих сортів, у другу чергу – на акліматизації привізних, а далі вже на розведенні нових різновидів.

Але на заваді цим науково обґрунтованим і перевіреним на практиці планам стало кремлівське керівництво, яке не підтримало В. Симиренка, а стало на бік Івана Мічуріна з тамбовського містечка Козлов. Той мав невеликий розсадник і багато псевдонаукових ідей. Як наприклад, пропонував негативний вплив сибірського клімату на європейську територію росії вирішити шляхом створення грандіозної лісосмуги між Уральським хребтом і Каспійським морем, висував ідею насадження в середньоазіатській пустелі зеленого килиму з посухостійких рослин і розведення їстівних кактусів.

Він з ентузіастом вітав усі кремлівські ініціативи, гаряче схвалював ідеологічні рішення партійних з'їздів та урядових постанов, мав запрошення на всілякі форуми й зібрання. Натомість отримував щедре державне фінансування й нагороди.

У тій ситуації Володимир Симиренко виявив сміливість і публічно піддав науково обґрунтованій критиці ці та інші сумнівні ідеї Івана Мічуріна та його методи в селекції сільськогосподарських культур. Натомість на нього посипалися доноси щодо протидії лінії та рішенням партії, невизнання мічурінських методів у селекції рослин, звинувачення у відвертому шкідництві. А ідея створення Всесоюзного інституту плодових і ягідних культур у Києві розглядалася як прояв українського сепаратизму та буржуазного націоналізму.

Антисимиренківська та антиукраїнська кампанія продовжилася тим, що в москві прийняли рішення про скасування Всесоюзного інституту південних плодових і ягідних культур і переведення його до Козлова разом з науковим персоналом та інвентарем. Професора В. Симиренка заарештували на Різдвяні свята 1933 року. Чекісти цілу ніч проводили обшук у помешканні, а на завершення спалили у каміні весь родинний архів і багато рукописів та наукових праць.

Після цього – одинадцять місяців перебування в камері смертників у Лук'янівській в'язниці, суд, смертний вирок і його заміна на 10 років виправно-трудової колонії. Вийти на волю В. Симиренко мав у 1943 році. Наприкінці 1937 року розглянули його клопотання про звільнення від подальшого відбування покарання. Вочевидь зважили усю абсурдність звинувачень і на день народження звільнили з колонії з формулюванням "за чесну працю і високі показники діяльності".

У пошуках справедливості і підтримки друзів та однодумців він одразу поїхав із Херсона до москви. Але в москві на Курському вокзалі його заарештували і відвезли на Луб'янку. Знову допити й приниження, які тривали 10 місяців. Закінчилося це тим, що його передали у розпорядження тресту "Держплодорозсадник" (м. Обоянь на Курщині) й призначили на посаду агронома з розсадництва Обоянського розсадницького радгоспу.

30 березня 1938 року В. Симиренка заарештували знову. Упродовж шести місяців тривало нове слідство. Вченого звинуватили в організації контрреволюційної групи, яка ставила за мету повалення радянської влади і займалася шкідництвом та диверсіями на користь іноземних держав. 2 вересня 1938 року його засудили до розстрілу.

Вирок виконали в ніч з 17 на 18 вересня в урочищі Солянка під Курськом. Але то був не просто суд, а процес і над відомим українським вченим, і над значною кількістю його однодумців – агрономів, садівників, науковців із найрізноманітніших установ і населених пунктів.

Крім цього, кремлівська влада намагалася не лише знищити самого В. Симиренка, а й стерти всю пам'ять про нього. З бібліотек і книгарень вилучили й спалили його книги та наукові журнали зі статтями. Також знищили і заборонили наукові твори його батька, довели до занепаду Мліївську дослідну станцію, зруйнували родинну симиренківську Свято-Троїцьку церкву, репресували родичів, які не встигли врятуватися втечею за кордон.

Реабілітували Володимира Симиренка у 1957 році. Як не старалася радянська влада, не вдалося відправити у небуття назву славетного симиренківського сорту яблуні "Ренет Симиренка". Після розстрілу вченого сорт перейменували на "Зеленка Вуда". Саме Володимир Левкович Симиренко фактично дав путівку в життя цьому сорту, зразок якого виріс у саду діда Платона Федоровича, а ретельно дослідив і описав його батько – корифей садівничої науки Левко Платонович. Вшанування пам'яті родини Симиренків триває донині.

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.