Справа «Тараса». Розсекречені документи убивці Бандери

Агент "Тарас". Він же - "Гімназист". Він же – "Олег". Він же – Григорій Мороз, Бронислав Качур, Йозеф Леманн та Алєксандр Крилов. Це тільки частина його імен. Його справжнє ім’я – Богдан Сташинський.

Він вбив Степана Бандеру та Лева Ребета у Мюнхені. Останнього – взагалі без слідів. Лікарі констатували інфаркт. Його ніхто не побачив. Ідеальне вбивство. 

З Бандерою так чисто не вийшло – лікарям вдалося знайти рештки цианіду в організмі. Але у версіях слідство заплуталося: однією з основних називали самогубство на ґрунті проблем Бандери із дружиною.

У молоді роки Сташинський був прихильником українського підпільного руху. Але опинився під ковпаком радянських спецслужб.

Він мав складний вибір: піти на співпрацю із спецслужбами і врятувати батьків від заслання у Сибір, або зберегти вірність ідеям боротьби за українську незалежність та приректи родину на репресії.

Батьки його вибору не зрозуміли. Хоч син вважав, що рятує у такий спосіб їх життя.

Також він спричинився своїми діями до вбивства нареченого рідної сестри. Ясна річ, незабаром він став ізгоєм для родини. А з часом зрікся і свого українства.

Згодом Сташинський зрадить і своїх нових господарів. Ввечері 12 серпня 1961 року, за три години до початку будівництва Берлінського муру він втік до Західного Берліну і згодом розкрив усі секрети КГБ, які знав. Це був один з найбільших провалів всесильного КГБ за всю його історію. 

Справа агента "Тараса" доступна у вільному доступі на сайті Архіву Служби зовнішньої розвідки України.

Підготували Олександр Зінченко та Володимир Бірчак