Синьо-жовтий чи жовто-блакитний? Міфи про "перевернутий" прапор

Спекуляції довколо необхідності поміняти місцями кольори національного та державного стягу вийшли у стадію апогею. Відомий історик і дослідник геральдики, спираючись на джерела, спростовує найбільш популярні міфи.

Музейні підсумки 2013 року

До хронічних проблем додалося недофінансування. Через брак реальних грошей у казначействі в боржниках опинилися провідні національні заклади. Подібних дірок у музейному кошторисі не виникало навіть у кризовий 2009-ий!

Робота з відвідувачами з обмеженими можливостями. Досвід музею в Донецьку

Донецький обласний краєзнавчий музей запровадив програму роботи з відвідувачами, які мають особливі потреби. Про нововведення Історичній Правді розповіла завідувачка відділу музею Олена ГЛУБОКА.

Запорожці як фактор політичної боротьби в Речі Посполитій

Історія участі Війська Запорозького у конфлікті між польським королем і опозицією в 1670-х. Коронна армія була в руках опозиції, тому королівський двір найняв козаків. І платив справно.

Музеї України і Євромайдан: учимося бути з народом

Історичні музеї мали би зараз системно поповнювати свої колекції артефактами з Євромайдану: від свідчень учасників подій, фотографій, плакатів і написів до прапорів, спецодягу і навіть захисних щитів з обох боків барикад…

Росіяни в боях за незалежну Україну. ФОТО

Ані командування Української Галицької армії, ані підлеглих не засмучував той факт, що генерал Генбачов… не говорив українською мовою. Бо міру патріотизму визначає не походження, а реальні вчинки людини.

Історія пам'ятника Леніну в Києві. ФОТО

Ленін навпроти Бессарабського ринку сприймався переважно негативно. Неоднозначності ситуації додавав той факт, що на місці запланованого пам'ятника в часи нацистської окупації була шибениця - німці публічно вішали на ліхтарях бульвару Шевченка заручників.

Кого Україна назвала Героями? СТАТИСТИКА

З ініціативи Віктора Медведчука держава витягла з минулого відзнаку "Золота Зірка", яка мала дизайн медалі "Серп і молот" Героя Соціалістичної Праці СРСР. Червону стрічку змінили на синьо-жовту, а замість серпа з молотом припасували тризуб.

Австралійські свідчення про Голодомор. Божена Коваленко

Пані Божена Коваленко довгий час очолювала Союз Українок імені Лесі Українки (Нобл Парк, Мельбурн). Вона є авторкою кількох книжок - пише повісті, оповідання, вірші і пісні. В Австралію потрапила після Другої світової війни.

Як УПА об'єднувала народи СРСР проти Москви

70-річчя років тому на Волині відбулася Перша конференція поневолених народів Сходу Європи та Азії. Націоналісти стали інтернаціоналістами. І закликали кавказців, білорусів і татар до спільної боротьби проти більшовиків.

"Нічна Варта": досвід громадського патрулювання з Майдану-2004

Активіст Олександр "Дедді" Попов розповідає, як побудувати громадянську структуру для оперативного обміну інформацією про події на вулицях Києва. І для оперативного реагування на цю інформацію. Інтерв'ю 2006 року з архіву УП.

Євген Березняк: "Якби не війна, мене б репресували за українізацію освіти у Львові"

"...Моя дружина Ольга без вагань вiддала рiдного сина до рук провiдницi УПА. А та, своєю чергою, не побоялась понести до греко-католицької церкви дитину комуніста..."