"Прапор червоно-чорний - це наше знамено…". Яким був стяг УПА?

Ідея цієї публікації народилась під час однієї з численних дискусій у фейсбуці. Яким був прапор, під яким у бій йшли постанські загони? А яким знамено ОУН? І хто правий, адже в спогадах ветеранів є різні інтерпретації?

Коли виникла Українська Повстанська Армія?

У червні 1942 року Головна команда УПА Бульби-Боровця надіслала нацистському керівнику "Рейхскоміаріту Україна" Кохові листа, написаного в дуже гострій формі і з такою недипломатичною фантазією, як колись запорожці писали до турецького султана...

Вояк УПА Петро Саранчук. "Поступил в банду несовершеннолетним"

Петро Саранчук був тричі засуджений радянської влади - за участь в УПА, зберігання націоналістичної літератури та антирадянські розмови і, врешті - за брехливим обвинуваченням - за кримінал. Разом відбув у таборах 28 років. Але не зламався і до кінця днів був іронічною людиною і ревним християнином.

Сотник УПА Мирослав Симчич: "Скільки встиг – стільки вбив"

"...Місцеве населення створило УПА. Якби не їхня підтримка, то нас і не було б. Місцеве населення нас годувало, давало нам одяг, розвідку. Все, що ми мали – було від пересічних українців. Без них УПА не втрималася б і півроку, а ми воювали більше десяти".

Як будувати і оформлювати музей. Лекція архітектора з Берліну

"...Кримський проект - мабуть, перший музейний дизайн в Україні. Це майже не архітектура. Це збудована топографія. Архітектура музею не повинна підміняти собою його колекцію. Будівля не може бути більшим витвором мистецтва, ніж експозиція".

Чорно-червоні прапори та ФІФА. Що й до чого

ФІФА розпочала боротьбу з радикалами на стадіонах. Під підозрою опинилися і прапори ОУН - тому що часто вони супроводжуються неонацистською символікою. Але ніхто не має права заборонити вам приносити їх на гру. Тільки женіть від себе нацистів.

Козаки на Балтиці. Як запорозькі "чайки" воювали проти шведів

...Вдосвіта шведи побачили перед собою козацький флот. Шведські фрегати відкрили вогонь, але ядра не влучали. Відчайдушною атакою козаки вдерлися на палубу і після абордажного бою захопили корабель.

"Революція буває тоді, коли еліта провалилась у своїх планах"

Відомий російський історик, дослідник російського імперіалізму Олександр Еткінд - про три шляхи реінтеграції зруйнованих імперій, шляхи відокремлення України від колишньої метрополії та олігархів, які живуть за Тургенєвим.

Таємниці саркофагу Ярослава Мудрого

Останки Ярослава Мудрого вивезли з Києва у 1943 році, хоча вчені в УРСР були впевнені, що вони - в саркофазі у Софії Київській. Якби у 2009 році саркофаг не відкрили, була ймовірність назавжди втратити цю безцінну реліквію назажди. Тепер є шанс повернути...

Печатки Київської Русі. Їх торкалися наші предки. ФОТО

На сьогодні найдавніший документ з історії нашої країни датується 1130-ми роками – це Мстиславова грамота, єдина, яка вціліла. Подальші документи – з ХІІІ століття. А цими печатками володіли реальні люди, котрі жили 700-900 років тому...

Директива у війська УРСР про приєднання Галичини і Волині. 1939 рік

"...Задача: нанести мощный и молниеносный удар по польским войскам, к исходу 17 сентября выйти на р. Стрыпа. К исходу 18 сентября овладеть районом Чортков, Станиславов, имея дальнейшей задачей действия в направлении Стрый, Дрогобыч..." ДОКУМЕНТ

Битва під Віднем 1683 року: між пропагандою і фактами

Через 330 років поляки і українці вважають перемогу над Османською імперією спільною частиною своєї історії. Це тішить. Це нас єднає. Однак ми не бачимо можливості точного окреслення внеску окремих націй у цю перемогу.