Олександра Радченко — репресована за пам'ять

Учителька з Харківщини вела щоденники про Голодомор. За це радянська влада її посадила, а щоденники конфіскувала. Вони збереглися в архіві СБУ. "...Через 20 років діти не повірять, що такими жорстокими методами будували соціалізм..."

Майдан-2004: згадаймо, як це було. Тексти, ФОТО, ВІДЕО

Люди вийшли на вулицю не за власний матеріальний інтерес, а з міркувань гідності - їм було образливо, що влада насміхається з їхнього вибору і думає, що його легко можна проігнорувати. Фото, відео, документи, спогади, статті...

Лев Троцький. Про українське питання

Наше гасло: Соборна й незалежна робітничо-селянська радянська Україна! — Але ж незалежність означає відокремлення УРСР від СРСР! — вигукнуть хором "друзі" Кремля. — Що ж тут такого жахливого? — заперечимо ми.

Повернення додому. Василь Стус, Юрій Литвин, Олекса Тихий

19 листопада 1989 року тисяча людей зустрічала в "Борисполі" труни з тілами визначних українців - дисидентів, "особо опасных государственных преступников". Про те, як це вдалося організувати, - розповідає учасник події, сам колишній політзек.

Кобзарська Січ. 95 років Національній капелі бандуристів

Перегорнемо окремі сторінки історії музичного колективу, життя якого не можна відділити від трагічної долі народу у минулому столітті. Від Петлюри і через еміграцію й до наших днів.

Про трагічну долю дружини Тараса Бульби-Боровця

Є повідомлення, що дружину засновника УПА замордували спецслужби бандерівської ОУН. Довкола її трагічної долі розгорнувся справжній фарс, коли після війни літописці ОУН(б) почали стверджувати, що Чеслава Боровець з чоловіком не жила...

Павло Гай-Нижник: "Повстанню проти Скоропадського сприяли німці"

Щоб уникути випадкового кровопролиття, сторони обумовили спеціальні паролі. Для німців – "Es lebe Petlura!" ("Хай живе Петлюра!"), для повстанців УНР - "Революція! Республіка!".

Якою буде нова національна історія України? Лекція Кирила Галушка

Варто залишити "денаціоналізацію" цілком кваліфікованим вузьким фахівцям. А коли мова піде про історію України, то ми заслуговуємо на зважену і розумну "національну історію", яка дасть місце в собі всім мешканцям нашої землі всіх часів.

Визволення Києва і битва за Дніпро. Як це було. ФОТО

Якщо вважати битву за Дніпро однією операцією, то жертви перевищать найкривавішу військову операцію людства - битву під Сталінградом. Але цитата Жукова про "топить хохлов в Днепре" - це фейк, вигадка.

Історик Микола Литвин: "Галичани встановили державу за три години"

95 років тому була проголошена Західноукраїнська Народна республіка. "...Галицька звільнена Україна зі своєю столицею Львовом пересилає привіт Великій Українській Державі і престольному Києву".

Природничий музей у Львові: репетиція оркестру

До розгортання музейного простору підійшли з точки зору сценографії. Глядач тут опиняється не перед вітриною з готовими відповідями, а в ситуації гри і невідомості і далі рухається від одного сильного враження до іншого.

"Я воював за Україну, а не Польщу!" Про генерала Марка Безручка

130 років тому на Запоріжжі народився генерал Армії УНР, який урятував Польщу від більшовизму. У 1938-му Безручка нагородили найвищим польським орденом "Vіrtutі Міlіtarі", проте українець відмовився його прийняти.