Робочий візит до природознавчих музеїв Австрії

Несподіваними для музею виявилися акваріум та тераріум. Акваріум об’єднує 42 ємкості загальним об’ємом близько 60 тисяч літрів води. Тут представлена водна фауна тропічних вод планети і Центральної Європи...

Один з провідників ОУН Омелян Коваль: "Ця молодь відродить Україну"

У 13 років його вперше викликали на допит за політичні погляди, у 21 – він проголошував Акт відновлення незалежності, два з половиною роки провів у концтаборі Аушвіц, добре знав Василя та Степана Бандеру, понад 20 років очолював Спілку української молоді в Бельгії.

Ростислав Хом’як: "Українські газети в Америці ще будуть"

Відомий журналіст - про те, що чекає друковану пресу в США, чому не буде позбалено Пулітцерівської премії Волтера Дюранті, а також про західних лідерів, закоханих у Михайла Горбачова.

Олександр Галенко: "Донецькі правлять, як велить політична культура Степу"

"...Янукович хоче бути талісманом-емблемою. Він з’являється лише на ритуальних зустрічах та поїздках. Навіть останні драматичні події в країні не змусили його вийти на люди..."

Як наші природничі музейники у Москву їздили. ФОТО

Друга освітня подорож представників українських природознавчих музеїв відбулася в Росію. Вони знайомилися з досвідом організації експозиції, використання мультимедіа та іншими цікавими речами.

Синьо-жовтий чи жовто-блакитний? Міфи про "перевернутий" прапор

Спекуляції довколо необхідності поміняти місцями кольори національного та державного стягу вийшли у стадію апогею. Відомий історик і дослідник геральдики, спираючись на джерела, спростовує найбільш популярні міфи.

Музейні підсумки 2013 року

До хронічних проблем додалося недофінансування. Через брак реальних грошей у казначействі в боржниках опинилися провідні національні заклади. Подібних дірок у музейному кошторисі не виникало навіть у кризовий 2009-ий!

Робота з відвідувачами з обмеженими можливостями. Досвід музею в Донецьку

Донецький обласний краєзнавчий музей запровадив програму роботи з відвідувачами, які мають особливі потреби. Про нововведення Історичній Правді розповіла завідувачка відділу музею Олена ГЛУБОКА.

Запорожці як фактор політичної боротьби в Речі Посполитій

Історія участі Війська Запорозького у конфлікті між польським королем і опозицією в 1670-х. Коронна армія була в руках опозиції, тому королівський двір найняв козаків. І платив справно.

Музеї України і Євромайдан: учимося бути з народом

Історичні музеї мали би зараз системно поповнювати свої колекції артефактами з Євромайдану: від свідчень учасників подій, фотографій, плакатів і написів до прапорів, спецодягу і навіть захисних щитів з обох боків барикад…

Росіяни в боях за незалежну Україну. ФОТО

Ані командування Української Галицької армії, ані підлеглих не засмучував той факт, що генерал Генбачов… не говорив українською мовою. Бо міру патріотизму визначає не походження, а реальні вчинки людини.

Історія пам'ятника Леніну в Києві. ФОТО

Ленін навпроти Бессарабського ринку сприймався переважно негативно. Неоднозначності ситуації додавав той факт, що на місці запланованого пам'ятника в часи нацистської окупації була шибениця - німці публічно вішали на ліхтарях бульвару Шевченка заручників.