Директива у війська УРСР про приєднання Галичини і Волині. 1939 рік

"...Задача: нанести мощный и молниеносный удар по польским войскам, к исходу 17 сентября выйти на р. Стрыпа. К исходу 18 сентября овладеть районом Чортков, Станиславов, имея дальнейшей задачей действия в направлении Стрый, Дрогобыч..." ДОКУМЕНТ

Битва під Віднем 1683 року: між пропагандою і фактами

Через 330 років поляки і українці вважають перемогу над Османською імперією спільною частиною своєї історії. Це тішить. Це нас єднає. Однак ми не бачимо можливості точного окреслення внеску окремих націй у цю перемогу.

50 років аудіокасеті. Носій інформації, який розвалив соціалізм. ФОТО

З початку 1970-х до кінця 1990-х магнітофонна касета була основним носієм інформації у світі. На неї записували музику, програми для управління автоматикою на підприємствах і комп'ютерні ігри. Поширення інформації стало легким і непідконтрольним державі.

Володимир Середа: "Польські комуністи хотіли моноетнічної держави"

"Польські солдати наказали спакувати майно - все, що поміститься на один віз. Решту покинули. Кілька днів депортовані чекали вагонів на станції Радимно. Дехто з місцевих кидався в нас камінням... А тепер у Радимно проводять "реконструкцію Волинської різанини"..."

Історичні заходи книжкового форуму у Львові. РОЗКЛАД

"Історична Правда" представляє розклад пов'язаних з історією заходів, які відбудуться під час 20-го Форуму видавців у Львові. Троцький, Трипілля, Малевич, Полісся, жінка в історії, кіно в Україні, поляки, ОУН і ще багато цікавого. Думайте, читайте.

О, Анно Чиллаг, тебе не забуде Європа! Про зірку реклами XX сторіччя

В усіх куточках найбільших імперій знали її ім’я. Мільйони жінок звертали до неї свої захопливі погляди, шукаючи натхнення і порятунку. Упродовж 30 років Анна Чиллаг була найвідомішим персонажем європейських газет.

Стратегія музею - що це таке і навіщо. Інтерв'ю з експертом

Державний природознавчий музей Національної академії наук (Львів) розробляє стратегію свого розвитку. Куратором цього процесу є аналітичний центр "Про.мова". ІП розпитала у керівника центру Вікторії БРИНДЗИ деталі.

"Українське питання" напередодні Другої світової війни

Плануючи війну проти Польщі, німці докладали всіх зусиль для того, щоб вона "була викликана не з боку Німеччини", а українським повстанням в Галичині й на Волині. Одночасно німці погрожували "взяти під свою опіку" західних українців, якщо Москва піде на угоду з Британією.

Георгій Касьянов: "Держава розколота на бюрократів і населення"

Створена у 1991-му держава є доволі міцною. Але не національною. Це держава бюрократії і фінансово-промислової олігархії. Інтереси цих класів держава і захищає, хоча й існує за рахунок податків від інших. А крупний капітал не хоче економічної свободи для цих інших.

"Шановні бандерівці!.." Як Верховна Рада УРСР голосувала за Незалежність

Репортаж про перебіг парламентського засідання 24 серпня 1991 року. Наостанок депутати звернулися до Верховної Ради РРФСР у Москві: "вікові традиції взаємопідтримки прогресивних сил України і Росії і надалі міцнітимуть".

Зігнули Мотику. У продовження "волинської" полеміки

Історик і публіцист полемізує з професором Ґжеґожем Мотикою, автором книги "Від волинської різанини до операції "Вісла", та іншими польськими дослідниками.

Як російська пропаганда робила з Саакашвілі Гітлера

Прем'єр-міністр Путін заявив, що грузинські вояки давили танками дітей і старих, заживо спалювали людей. Наступного дня в ефірі РТР використовувалися такі тези: "керівництво Грузії – фашистське", грузинські солдати "розстрілювали людей, а потім палили".