День і Ніч Музеїв в Україні: хто і що організовує. АФІША

Щороку 18 травня - в Міжнародний День Музеїв європейські музеї влаштовують святкові заходи, відомі як Ніч Музеїв. "Історична Правда" подивилася, що нас очікує цього року.

Північно-Кримський канал. Історія будівництва

Дніпровська вода забезпечує 85% споживання Криму. Коли від спеки пересихають ріки та джерела, водосховища природнього стоку у кращому випадку заповнені до половини. Зате наливні водосховища завжди повні. Завдяки каналу Крим ніколи без води не залишиться.

Українські націоналісти проти гітлерівської Німеччини. Рух Опору

"...Великий вклад у Перемогу внесли й ви, українські повстанці. У боротьбі з Німеччиною наша УПА зорганізувалася і пройшла першу бойову школу..." Загалом націоналістичний рух опору знищив більше 12 тисяч німців.

Історія "Новоросії" та її етнічний склад у XIX сторіччі

"Новороссия" заселялася переважно вихідцями з українських земель Російської імперії. Частка українців у Херсонській та Катеринославській губерніях складала 74%. А "великоросіян" у Херсонській губернії (включно з Одесою) було тільки 3%.

Дивізійник Леонід Муха: "Всі хочуть, щоб українці боролись у рукавичках"

"...Українців у дивізії було 20 тисяч. Загалом же нас у німецькій армії було до 209 тисяч. Росіян в армії Власова було до 150 тисяч, а всього – більше одного мільйона. Чому сьогодні в Росії про це не говорять?"

Якою має бути стратегія музею. На прикладі Львівського природничого

Ще одне важливе завдання – стати найбільш відвідуваним та популярним науковим музеєм країни. У 1980-х Природознавчий музей НАНУ був найбільш відвідуваним музейним закладом міста. І це у Львові, де суцільні музеї.

Фраза про "примус до миру" - з давньотюркського документу - історик Галенко

"Для Європи шляхетність полягала в тому, щоб вірно служити сюзерену. Для воїна Степу шляхетність - це здобувати перемоги, доводячи в такий спосіб благовоління Бога, і в нагороду діставати собі алкоголь".

Фашизм - це дуже просто. Епідеміологічна пам'ятка

Це дуже просто - диктатура плюс націоналізм. Тоталітарне правління однієї нації. А таємна поліція і війна проросте з цього поєднання. Тільки прапори у вас будуть не червоно-коричневі, а - приміром - чорно-оранжеві... Текст 1995 року. (рос)

Як евакуювали українські музеї в 1941-му. ЛЕКЦІЯ

...Михайлина Коцюбинська згадувала, як її батько, директор Музею Коцюбинського, теж їхав із родиною в музейному вагоні. Коли починався обстріл, малу Михайлину клали на найдорожче – на скриню з рукописами письменника, а зверху її накривали батьки.

Весна 1944 року. Бій відділу УПА на Київщині

70 років тому в Бородянському районі прийняв останній бій відділ УПА "Базар". "...Полонених дядьків відпускаємо, роз’яснивши їм ціль нашої боротьби. Селяни раді, оправдуються: якщо вони не приймуть участі в акціях проти УПА, то їх самих будуть нищити".

Як українська армія захопила Крим. Квітень 1918 року

...Глибока, майже непереможна оборона Криму зламана внаслідок спецоперації українських військових розвідників. Стрімким ударом наші полки долають Чонгарський перешийок і виходять на оперативний простір...

Голландські музеї та українські можливості

В такій загалом невеликій країні (за кількістю населення Нідерланди займають 60 місце в світі) успішно працює кілька музеїв природничого профілю. Зали не просто заповнені відвідувачами, до музеїв стоять черги. "В нас я такого не бачила!"