Bже не зовсім українські правнуки... Роздуми на козачому цвинтарі у США

Кубанське козаче військо, котре в 1918 - 1920 pp. воювало проти більшовиків і було змушене емігрувати на чужину, здавалося надією на відродження козацтва. Зустрічі в Америці коректують ідеалістичні уявлення...

Ще один етап геноциду. Як убивали в'язнів у тюрмах 1941 року

"Беру фотоапарат i вертаюся фотографувати гору трупiв. До камер уже несила вертатися. За тиждень мої фотокартки з’явилися у "Кракiвських Вiстях", але не всі. Деякi були визнанi занадто страшними".

Невдалий Жовтень: спроба більшовицького повстання в Києві у 1917-му

Коли восени 1917-го в Петрограді більшовики влаштували "Велику Жовтневу революцію", їхні українські колеги спробували зробити те ж саме. Але, на відміну від столиці Росії, повстання у Києві провалилося. Ось як це було.

Останній вартовий Гітлера: "Я ні про що не жалкую"

"Історична Правда" поїхала в гості до останньої живої людини, яка була особисто знайома з Гітлером: "Це була війна, а я був солдат. Хтось мусив стріляти з танка, хтось підбивав літаки. Я був телефоністом Гітлера". 73 роки тому почалася Друга світова.

10 мільйонів на розвиток музею. Як проходив перший етап конкурсу

Названо п'ять українських музеїв, які поборються за грант у 10 млн гривень. Кореспондент "Історичної Правди" поспілкувався з експертами, які приймала це рішення. На що хочуть витратити гроші музейники?

Для чого нам музеї?

Борис Возницький розповідав, як батько запитував його: “Ну що ти там робиш в тому музеї? Що то за робота така?! Розвішали картини по стінах – а далі що робите?” ...А скільки дивних рекомендацій з інструкціями від реального центру української музейної політики – Мінфіну. Заробляти, скорочуватись, згортати, не утворювати нових музеїв.

Остання столиця УНР. Реконструкція 1919 року. ФОТО

Довгий час про цю сторінку в історії Кам’янця-Подільського говорити було заборонено, зараз же місто з гордістю згадує свій столичний статус. І історія майже сторічної давнини оживає під час фестивалю "Остання столиця".

Олег Ольжич. Поет національного героїзму

У радянські часи його ім’я було під жорстоким "табу". Водночас без цієї людини неможливо уявити культурне та політичне життя української нації у 1920-1940-х рр., не кажучи вже про національно-визвольний рух періоду Другої світової війни.

Роздуми над святом української державності

Hашу державну традицію звели до образу новоронародженої дитини. І ось, впродовж уже 21 року відбувається лицемірне дійство-знущання: то нам рочок, то ми уже вміємо ходити, то ми вже повнолітні і нам урочисто вручають паспорти.

РПЦ і польський Костел підписали історичну заяву про примирення

Сенсація від патріарха Кирила і архібіскупа Міхаліка. Православні і католики закликали народи Польщі і Росії до взаємного примирення. РПЦ не підписувала такого документу з жодною іншою церквою у світі, тим більше за межами Росії.

Павло Попович. Перший український космонавт

50 років тому у космосі побував перший українець - уродженець Київщини Павло Попович. Колись найпопулярніша людина УРСР, зараз він забутий. "Сам до себе сміюся: от чхнув би Тарас Бульба, то, мабуть, і корабель з орбіти зійшов би".

Українсько-кримськотатарський союз революційного часу

Депутація мусульман Криму до Центральної Ради улітку 1917 року - нереалізована альтернатива. "Раду посетила депутация мусульман, обратившаяся с просьбой поддержать стремление к автономии Крыма. Мусульмане выражают пожелание о территориальном присоединении Крыма к Украине..."