Реконструкція бою УПА з НКВД під Львовом. ФОТО

За сценарієм, вояка УПА, якого захопили в полон енкаведисти, "звільняє" переодягнена в партизанів сотня НКВД, щоб дізнатися від нього інформацію, не отриману на допитах. Проте справжні партизани УПА розкривають перевертнів і зав'язується бій.

Листування командирів УПА в 1944-1952 рр. СКАНИ документів

"...І дивно мені, чому за деморалізуючий вплив жінок Ви доручаєте стріляти, а за такий самий вплив мужчин – ні. Я тої думки, що за однаковий проступок треба однаково карати як жінок, так і чоловіків. У випадках розпусти мотором є радше мужчини, ніж жінки..."

УПА і норми міжнародного гуманітарного права

Сучасні громадяни України здатні і повинні в інтересах майбутніх поколінь усунути політичні й морально-психологічні наслідки того конфлікту із суспільного життя. Щоб він не був перешкодою на шляху формування консолідованої української політичної нації.

Що відбувається в Національному художньому музеї?

У музеї вже не вистачає місця для картин? Не треба шукати нові приміщення! Краще давайте спишемо і віддамо частину картин. Очевидно, це нова програма з розвитку, реконструкції та розширення музею.

Таємниця шостого кварталу. Злочини НКВД у Харкові

Чутки про таємний цвинтар НКВД у приміському лісі кружляли від кінця 1960-х, коли місцеві школярі почали свою "охоту за черепами". КГБ тоді мусило терміново вживати заходів

Опозиційна з народження. Як починалась галицька політика

В окремих повітах Галичини не складно було би обрати депутатом давно померлого історичного діяча, чобіт чи навіть дверну клямку, жартували публіцисти. Якою була політична свідомість тогочасного виборця?

Михайло Чайковський. Авантюрист, який мріяв відродити Січ

Він мав п'ятьох дружин і тричі змінював віру - католицтво, іслам, православ'я. Він був шляхтичем, але вирішив бути козаком. Він воював проти Москви на службі турецького султана. Він мріяв про ідеальну Річ Посполиту, де українці були б рівними з поляками.

Хто зібрав для Петлюри "петлюрівців"? Отаман і його армія

З появою першого секретаріату з військових справ Центральної Ради постать Петлюри серед вояків-українців на фронті стала ледь не міфологічною. Петлюрівцями називали навіть бійців корпусу генерала Скоропадського на чолі з самим майбутнім гетьманом України.

Intermezzo на кістках

У Катинському лісі під Смоленськом лежать десятки тисяч росіян, білорусів, євреїв та українців, знищених НКВД. Їх там у десятки pазів більше, ніж поляків. Проте Катинь – місце лише ПОЛЬСЬКОЇ трагедії. Знаєте, чому?

Обструкція. Як зривали засідання парламенту в Галичині XIX-XX сторіч

"Роздалися крики, вереск, трублення й стукіт… Фракції почали бити пульпітами. Українці й білоруси почали грати на різнорідних музичних інструментах". Опозиційний досвід часів Австро-Угорщини і міжвоєнної Польщі.

Олеся Островська-Люта: "Ми хочемо розворушити музейне середовище"

"Ми розіслали листи про конкурс до 674 вітчизняних музеїв. Ідея була переконати музейників подумати про несподівану перспективу отримати значну суму. І, знову ж таки, суму не на щоденну діяльність, а на найнесподіваніші фантазії..."

Правила життя Євгена Стахова. До 94-річчя

Тим пригодам, які пережив цей чоловік, може позаздрити будь-який супергерой.