Червоні колядки. Як СРСР міняв Ісуса на Леніна

"Добрий вечір тобі, вільний пролетарю!
Нова радість стала, яка не бувала:
Довгождана зірка волі в Жовтні засіяла.
Де цар був зажився, з панством вкорінився,
Там з голотою простою Ленін появився!"

Старий і новий рік. "Історичні" підсумки і прогнози

Завдяки Верховній Раді нового скликання 2013-ий обіцяє нам подарувати нові політичні скандали на історичну тематику. "Свобода", Колесніченко, Левченко з Донецька і Марков з Одеси - ця вибухова суміш іще спровокує чергові медіа-спектаклі.

Історик Микола Посівнич: "Культ Бандери створили його опоненти"

"На пост провідника ОУН Бандеру обирали тричі. І кожного разу все більше членів організації віддавали йому цей вотум довіри. Тому недоцільно порівнювати Бандеру з Гітлером чи Муссоліні".

10 млн на модернізацію музеїв. Як будуть витрачені ці кошти?

Застосовування новітніх технологій не означає перетворення музею у "розважальний центр". Створимо експериментальний виставковий майданчик із сучасним обладнанням. Значну частину фінансів буде витрачено на користь інших музеїв країни.

Що трапилося 30 грудня 1922 року або радянська Україна на шляху до СРСР

Україна була не проти федерації, але, як зауважували її керманичі, не "російської", а "радянської", тобто такої, де УСРР та РСФРР були б рівноправними суб’єктами. Насправді СРСР було створено НЕ 30 грудня 1922 року.

Музейні підсумки 2012 року

Цей несподіваний поворот світської хроніки, серед іншого, засвідчив тенденцію, яка не простежувалася раніше: музеї - це статусно і престижно. І у цьому негласному визнанні музеїв об’єктом luxury-сегменту і полягає одна з причин змагання за музейний ресурс.

Василь Ємець. Кобзар у фраку

Він народився на Харківщині, а помер у Лос-Анжелесі. Він єдиний, хто грав на бандурі в Імператорському театрі. Його відправив у еміграцію Іван Огієнко - щоб зберегти для України талант. Він співав "Вже воскресла Україна...", а створена ним у Києві капела бандуристів стала сьогодні Національною заслуженою.

Сучасні тенденції в європейських музеях. Лекція Міхаіла Ґнєдовского

"Функція музею - не тільки зберігати пам'ять, але й пояснювати наш спадок наступним поколінням. І кожному новому поколінню пояснювати інакше. Бо на теорії Дарвіна все не закінчується. Епоха великих наукових відкриттів триває!"

Останні дні Чаушеску. Так закінчуються диктатури. ФОТО, ВІДЕО

У президентський вертоліт сів "великий вождь", котрий повелівав мільйонами людей, а через дві години з нього вийшов старий самотній утікач. Його розстріляли троє десантників - їх обрали із сотень добровольців.

Джоунз проти фабіанців. Історія журналіста, який уперше розповів про Голодомор

Ґарет Джоунз - британський журналіст, який мандрував Україною на початку 1930-х, вперше описавши жахіття голоду. Його репортажі випадали з модних тоді на Заході симпатій до СРСР. Він був убитий за загадкових обставин у 1935-му.

Польсько-українські стосунки в 1940-х. Пропозиція історичної дискусії

Хочу запросити до публічної наукової дискусії істориків Андрія Портнова та Ігоря Ільюшина, які вже неодноразово виступали з критикою моєї концепції польсько-української війни (і Волинської трагедії як частини цієї війни), але здебільшого за кордоном.

Малоросія: країна, яка не відбулася. КАРТИ

Історія про те, як два промахи імперської картографії допомогли окреслити новітню Україну. Її поява на політичній карті у ХХ ст. стала результатом дій українського національного руху, який намагався "зарядити" етнографічну масу малоросів модерною ідеологією. Цей рух не був потужним чи популярним... до часу.