Українці, які створили імперію. Частина 1 - ідеолог Прокопович

Участь українців у розбудові Російської імперії часто делікатно замовчується. Але наші земляки неабияк доклалися до її створення, так само як потім підставили плече і комунізмові. Це історичний факт.

Діти підпілля: недитяча гра у війну

По селах квартирували повстанські відділи - а хлопчаки із захопленням спостерігали за УПА і розпочинали свою гру. Діти приглядалися до поведінки бійців, їхнього одягу, зброї, вправ і відтворювали побачене в забавах.

"Нельзя его здесь сажать..." Розшифровка розмов диспетчерів Смоленська

10:37:32 Оно еще хуже стало, глянь, Паш.
10:37:35 Он не зайдет.
10:37:42 Ты главное дай ему на второй круг, и все, а там дальше сам принял решение, пусть сам и решает...

П'ять Тичин (сьoгодні - 120 років з дня народження поета)

З нагоди ювілею найбільш, напевно, еталонного "українського радянського" поета "Історична Правда" пропонує вам кілька невеличких віршів Павла Тичини - від націоналістичного "Золотого Гомону" до брєжнєвського "О Космосе..."

Історик Джон-Пол Химка: "Розуміння минулого - важливіше за бандер і шухевичів"

"Ющенкова візія української ідентичності - ОУН-УПА-Голодомор... Бандерівці вживали німецьку систему - реєстрували євреїв, які працювали у таборах... Багато галичан належало до Компартії Західної України...".

Всеукраїнська "альма матер". Львівському університету - 350 років

350 років тому вперше до навчального закладу на території України було вжито слово "університет". 20 січня - один із трьох "днів народжень" Львівського універу. У 1907-му професора цього вузу Грушевського назвали... майбутнім президентом України.

Український розвідник Іван Литвиненко (до 120-річчя з дня народження)

Хоружівка на Сумщині може похвалитися не тільки третім президентом України. Тут народився й Іван Литвиненко - полковник Армії УНР, один із десяти найбільших ворогів радянських спецслужб у 1930-их роках, згодом - вчитель офіцерських шкіл УПА.

"Литва, будь вільною!" Спогади учасника студзагону оборони Вільнюса 1991 року

Самостійно до Литви приїхали кілька націоналістів з Тернопільської області. Один із них ходив по Сейму в однострої січового стрільця з мисливською дубельтівкою за плечами, додаючи предивної етнографічності всьому навколишньому.

Залишилося 253 Герої України. Хто вони?

Найбільшими героями наші президенти вважають категорію громадян, яку можна охарактеризувати як "управлінці" - ректори, генеральні і просто директори, голови спостережних рад, начальники та інші керівники. Їх 145 із 254 нагороджених.

Арештована коляда, або Погром 12 січня 1972-го

Того дня у Львові та Києві було заарештовано 19 осіб - учасників різдвяної коляди. Їх залякували розстрілом, тортурами, психлікарнями і завданням шкоди рідним. Декого звинувачували навіть у шпигунстві, використовуючи свідчення громадянина Бельгії...

Небога від Бога

"Все наше життя було невідокремленим від образу Коцюбинського, його творчості, його життя. Я виростала з якимось природним відчуттям всеприсутності Коцюбинського". Попри свою активну культурну й громадську діяльність, Михайлина Хомівна не вважала себе дисиденткою...

Тамерлан проти Тохтамиша. Війни за Шовковий шлях у приазовських степах

У серпні 1395 року армія Тамерлана наздоганяє золотоординське військо, яке укріпилося в місті Єлець. Тимур розносить московсько-татарський гарнізон в пух і прах. Вся надія Москви тепер була на ікону Богородиці з Вишгорода під Києвом. (рос.)