"О каком, к чёрту, совместном учебнике может идти речь?!"

Олександр Даніель - історик, голова товариства "Меморіал", відомий правозахисник і син дисидентів - Юлія Даніеля та Лариси Богораз. Розмова про те чи потрібний спільний підручник, чому в Росії об'єктивізують терор і історичні теми, на які у двох країнах дивляться по-різному (рос.).

Донецько-Криворізька республіка. Історія сепаратистського міфу

Ідеї вичленення Донкривбасу зі складу України не знайшли відгуку в народних низах - принаймні документів щодо цього не залишилося. Це означає, що регіоналістські уподобання були притаманні вузькому прошарку не лише жителів України, а й навіть більшовиків.

Спадкоємність проводу УГКЦ. Що буде після Патріарха Любомира?

Яскравість архипастирського свідчення Блаженнішого загальновизнані в Україні та поза її межами. Тому переживання: що буде після Патріарха Любомира? - небезпідставні. Глава УГКЦ недвозначно заявляв, що бажає передати керівництво Церквою наступникові "ще теплою рукою", і, що найважливіше - дотримав слова.

Рекламний бізнес Шухевича. Майбутній командир УПА був успішним підприємцем

У 1937 році Роман Шухевич вийшов із польської тюрми і не міг знайти роботу. Тому він створив рекламну компанію, яка за два роки виросла у справжнього гіганта ринку і приносила десятки тисяч прибутку.

Гайдамаки з Донбасу. Як "донецькі" придушили повстання на "Арсеналі"

У війську УНР 1917-1920 років однією з найкращих частин вважали створений Симоном Петлюрою 3-й Гайдамацький полк, значну частину особового складу якого становили донецькі шахтарі.

Сатанів - маленький Кам'янець-Подільський. І навіть більше

В Україні достобіса населених пунктів із оригінальними назвами. Але містечко Сатанів, що на самому заході Хмельницької області, має чи не найколоритніший топонім. Це ж треба було таке придумати - назвати своє поселення на честь головного ворога людського!

Польська окупація Західної України в 1918-1939 роках. Як це було

Характер польського режиму не був демократичним. Головні його ознаки - авторитаризм з окупаційними особливостями управління. Також на Галичину переселяли польських ветеранів, яким за кілька років передали 12% усіх земельних угідь.

Серж Шмеманн: герой історії Борис Єльцин

"Так, ми, Захід, були на його боці. Тепер це може здатися неправильним: зустріч у Біловезькій пущі за спиною Горбачова, певні економічні рішення, передача олігархам національних багатств і влади. Але олігархи тоді здавалися новими бізнесменами, новими силами..." - про першого російського президента згадує американський журналіст Серж Шмеманн (рос.).

Полковник Василь Филонович: "Я присягав на Конституцію УНР..."

Втікши з полону, розвідник приєднується до повстанчої групи "зелених" - кубанських козаків, що боролись за самостійність Кубані. Очоливши групу, він із боями перейшов через Сухумський перевал на територію Грузії, де в січні 1920-го дістав призначення до Української військової місії...

Чому і як треба переписувати історію України

Нав'язливу ідею класової боротьби просто перехрестили у національно-визвольну, неначе люди століттями діяли суто з далекоглядною метою "державотворення"... Яким має бути підручник з історії, міркують Яковенко, Грицак, Касьянов, Толочко і Верстюк.

Життя після Крут. Як склалася доля учасників січневого бою

Багато років поспіль через дивну та незрозумілу політичну кон'юнктуру стверджується, начебто всі, хто побував під Крутами, загинули. Але це неправда! Крім тих, хто потрапив у радянський полон, на полі бою загинули ще 10-12 юнаків...

День без героїв

Два ідейні табори - націонал-патріотичний і російсько-радянський - випромінюють захоплений мілітаризм, який різниться хіба що кольором стрічок. Якщо щось може консолідувати нинішню Україну, то вже точно не героїчні міфи. Спільних героїв у нас не було, немає й не буде. Зате є урок історії, який варто вивчити... (рос.)