"Коли я називаю Андрея Шептицького святим, я не перебільшую"

На основі свідчень, які надали врятовані митрополитом Шептицьким люди, ми приходимо до висновку, що він справді був одним із Праведників народів світу. Більше 240 українських священиків ризикували своїм життям, переховуючи та надаючи допомогу євреям.

"Година папуги" майора Людвіка Домоня-2

"У травні 1940-го року у внутрішню тюрму НКВД почали прибувати великі групи польських військовослужбовців. У тюрмі вони знаходилися небагато часу: день-два, а інколи і декілька годин, після чого їх відправляли у підвал НКВД і розстрілювали".

Народження української бюрократії. Як еліта Гетьманщини стала імперськими чиновниками

У XVIII сторіччі жодної окупації України не відбулось, просто еліта козацької держави перейшла на службу імперії, створивши кістяк нової бюрократичної машини. На наступні десятиліття влада була сконцентрована в руках кількох десятків родин, що створило грунт для тотальної корупції.

Стус і Нобель. Демістифікація міфу

Детектив. Справжній детектив - з убивством наприкінці. Так виглядає фінал історії про номінування українського поета і політв'язня Василя Стуса на Нобелівську премію з літератури 1985 року... Назавжди актуальна тема.

Доноси, самогон і байдужість до майна. Як Голодомор змінив життєвий уклад села

Колишнє спільне майно громади раптом стало заборонене для користування. Не можна було ні ловити рибу, ні збирати грибів, ні зерна, бо це все було державне майно. У людей забирали спільний громадський ресурс, створюючи колективний (а насправді державний).

Адвокат Бандери Роман Орєхов: "Шухевич і Бандера тепер оздоровлюють судову систему"

"Цього герба достатньо було для семи років. Більше нічого не треба! Плюс українська мова ще пару років додала б. Ці люди засуджені ні за що! Вони нічого не зробили. І після цього стверджувати, що вони посібники фашистів?!"

Львівська пасіонарія. До ювілею Ірини Калинець

Серед когорти львівських "шістдесятників", які, далебі, не планували бути державними злочинцями й "зеками", а прагнули вивчати, зберігати й розвивати українську культуру, Ірину Стасів-Калинець завжди вирізняв темперамент. Полум'яний виклик так і рветься із неї, - енергійної, запальної, дотепної й дошкульної, демонстративно інтелектуальної і водночас надзвичайно чуттєвої.

Кужель і меч. Сімейна історія Анастасії Слуцької - від Гедиміна до князя Острозького

Більше половини чоловіків із княжих родів початку 16-го століття гинули у битвах проти татар. В одному лиш бою тільки з роду Гулевичів (звідки походить відома Гальшка Гулевичівна - фундаторка Могилянської академії) загинуло 20 і було поранено 15 чоловік...

Комунальний квест або Чому у Львові на будинках наліплено літери Z та H

Навіть "за бабці Австрії" у Львові не все було гладко й чисто. Бувало, що всю вулицю вкривало сміття або товстий шар багнюки. А що робити, якщо в тому болоті загубиться щось важливе? От, наприклад, приїхали пожежники гасити пожежу, а через болото після дощу не можуть знайти гідрант?

Скільки ж солдатів було в УПА? Секрети розкриває Клим Савур

Більшість серед командирів складали 25-35-річні уродженці Волинської чи Рівненської областей. Галичан ми нарахували всього шестеро. Молоді люди, у яких все життя було попереду. За 40 не перевалило жодному.

Як функціонувала радянська черга - на прикладі продажу цукру в Києві у 1988 р.

Якщо людина мала на меті отримати свої 1,5 кг цукру, то потрібно було з ночі займати чергу, щоб до відкриття магазину стояти якомога ближче до прилавку. Іноді громадяни не дотримувалися "правил", а просто штовхалися. Хто перший пробивався, той і отримував бажане.

"Година папуги" майора Людвіка Домоня

"Вони є заклятими ворогами радянської влади... Військовополонені офіцери і поліцейські, перебуваючи у таборах, намагаються продовжувати контрреволюційну роботу, провадять антирадянську агітацію. Кожний з них тільки і чекає на звільнення, щоб мати можливість долучитися до боротьби проти радянської влади". Як НКВД вирішувало, кого треба розстріляти в українській Катині