Свобода, яку не спинити. Перший досвід на батьківщині демократії. VI ст. до нашої ери

Коли розібралися з супротивниками режиму, то почали відбирати майно і в тих, хто просто його мав більше за інших, а тому, на переконання громадян, нажив нечесно, зокрема і за рахунок грабіжницьких відсотків по кредитах. Потім багатих змусили "ділитися" з бідними й іншим способом...

"Серед українцiв мало було капiтулянтiв" - як і для чого КДБ УРСР стежив за дисидентами

Спецоперацiя КДБ УРСР проти українських дисидентiв пiд кодовою назвою "БЛОК" розпочалася 28 червня 1971 року, коли вийшла постанова Полiтбюро ЦК КПРС про боротьбу з самвидавом. Справа тривала п'ятнадцять рокiв, останнi її документи датованi 1986-м.

71 рік Зимовій війні. Як у карельських снігах загинула елітна українська дивізія

До війни місцем дислокації 44-ої Щорсівської дивізії був Житомир - і дивізію перекинули звідти на північ, не видавши ані теплих кошушків, ані валянок, ані рукавиць. Ніч із 3 на 4 січня 1940 року стала однією з найхолодніших (до 45-50 градусів морозу).

"Де нема рицаря - приходить бандит". Як влада відмовилася від 600-річчя Грюнвальду

"Яке має відношення ця перемога до перемоги української зброї? Ну, я не бачу перемоги української зброї і це неподобство", - сказав Вадим Колесніченко. А Чечетов додав: "Это абсолютно третьестепенные вопросы".

Єврейські діти митрополита Андрея Шептицького

Персона предстоятеля УГКЦ викликає недовіру не тільки у ізраїльтян. Цікаво, що на одному боці опинилися такі здавалося б протилежні установи, як ізраїльський "Яд ва-Шем" та Ватикан. Шептицький був харизматичним та незалежним політиком, який мав свою точку зору, і це не завжди подобалося сусідам.

Біла Церква - булгаківський символ "України чарівної, уявної, без москалів"

„Ничтожное место". Моєму улюбленому Михаїлу Булгакову можна пробачити такий епітет стосовно Білої Церкви, бо він освідчився таким містечкам якщо не у любові, то у пошані.

Сіверський Рембо, "комендант партізанов"

"Кому ж могло прийти в голову, що людина боса, в одній спідній сорочці, при 18 ступенях морозу, може втекти, та ще й із перебитою ногою". Іван Ремболович - підполковник Армії УНР, творець Вільного козацтва, учасник Зимового походу, старшина Дивізії "Галичина", полковник УПА

Помаранчева революція: 20 відео, які запам'яталися

Тоді ще не було ютюба і аналогічних сервісів. Відеоролик треба було розміщувати на якомусь сервері, а потім давати на нього лінк, щоб люди качали і дивилися. "Історична Правда" пропонує згадати буремні події президентських виборів-2004 через відео тих часів.

Амфілохій Почаївський - святий УПЦ МП, який допомагав підпіллю УПА

"Чого тільки люди не понавигадують! Звідки це в Почаївській Лаврі взятися святому, який лікував українських повстанців?" Однак житіє преподобного Амфілохія руйнує стереотипи і штампи про "московських попів" чи "бандерівців-розкольників".

Катастрофа царського поїзду під Харковом: знак кінця імперії

Вітте заборонив імператорському поїзду рухатися Південно-Західними залізницями із надмірною швидкістю. Посьєт з обуренням переповів Вітте претензію імператора: “На вашій дорозі не можна їхати швидко просто тому, що ваша дорога – жидівська!"

Подарунок на день народження. Як виглядали доповідні КГБ 1970-их

Я уявляю, як її листи кілька десятиліть пролежали в пакунку з назвою "речові докази до справи №…". І з тих листів не повилітали засушені квіти й листочки — романтичні знаки уваги і пам’яті... Скани документів КГБ УРСР.

Збережи Старий Херсонес. Севастопольці проти забудовників

Дозвіл на спорудження будинків прямо на залишках античної пам'ятки підписував син Анатолія Толстоухова Валентин. Чиновники отримали земельні ділянки і продали їх бідолахам, які спробували побудуватися в охоронній зоні. (рос.)