Семен Глузман: "Чим менше в країні героїв і фанатиків, тим краще живуть люди"

Можна ж відмовитися від будь-яких контактів з владою, але заради загальної користі правильніше підходити «розумно, обачно, ефективно», як наставляв головний учитель по життю і по ГУЛАГу Іван Світличний (рос.).

"400 тисяч експонатів у нікуди не перевезеш". Із Лаври виганяють музеї

"Коли ми запитали нинішню директорку заповідника, куди діти 80 тисяч експонатів з нашого музейного фонду, — у відповідь почули: везіть в Академію наук. Але ж у них немає приміщень, до Патона в кабінет хіба занести".

В лісах під Бродами. Подорож місцями боїв дивізії СС "Галичина". ФОТО

Йду на розвідку, подивитися, де ж село. Навкруги – мертва тиша, тільки іноді пікає наш міношукач. І тут попереду я бачу хрести і білі камені. Порожнє поле і на узліссі – цвинтар. Жодного села немає.

Банда Гапки. Як грабували і відкупалися від суду в часи Котляревського

Хочу представити вам мешканку міста Зінькова Гафію Воздвиженську. Вона керувала організованим злочинним угрупованням на Лівобережній Україні. Коли її заарештували, Устиму Кармалюку тільки виповнилося два роки.

Книговидання в УРСР. Скільки українською і скільки російською

В інтернеті часто пишуть, що в радянські часи у книжкових магазинах було повно книг українською, але вони не користувались попитом, а зараз занепад. Щоб перевірити це твердження статистично, автор пішов у наукову бібліотеку.

Янукович - президент-2004. Знищений номер "Урядового Кур'єру"

До 20-річчя "Урядового Кур'єру" і в подарунок Толстоухову, Табачнику й Порошенку "Історична Правда" публікує скани урядової газети №226 (листопад 2004 року) - про проголошення Віктора Януковича президентом України.

Тарас Чорновіл: "Планка моїм батьком була поставлена настільки високо, що це зашкодило"

"Український вісник" був колосальним явищем. Він весь час був на слуху. І текст, який з'являвся в цьому журналі, навіть якщо це був абсолютно культурологічний матеріал, виходив на рівень "формування політики".

Руйнуємо міфи. Нюрнберг-1946 не засудив жодну "злочинну організацію"

Формальне членство навіть у СС чи гестапо є лише підставою для подальшого розслідування. Я не захищаю нацистів, есесівців і гестапівців. Я захищаю суспільну свідомість від пропагандистських міфів (рос.).

Кароль Войтила: ким він був до того, як став Папою Римським?

Від комуністів до Ватикану. Публіцист журналу "Tygodnik Powszechny" розповідає, як формувався політичний світогляд першого "слов'янського папи", котрий з моменту свого обрання у 1978 році став одним із найвпливовіших лідерів світу.

Середньовічне кохання - лицар Завіша і королева Кунгута Галицька

Благородні панове і прекрасні дами! Слухайте романтичну історію про любов, зраду і смерть. У головних ролях - чеська королева Кунгута і лицар Завіша з Фалькенштейну.

Левко Горохівський: "Будувати набагато важче, ніж стріляти. Я також можу стріляти"

"Я вирішив, що Україна повинна стати самостійною державою, але має будувати комунізм... На мене донесла колега по роботі... Ми вважаємо себе елітою і вчимо людей, хоч насамперед мали б починати від себе...".

Прокурор Абраменко. За СРСР репресував, тепер досліджує репресії

Звична для сучасної України історія: учора він таврував "отщепенцев-антисоветчиков", а сьогодні закликає засудити Сталіна. "...Выкинул мой паспорт при обыске и говорит: Он ему больше не понадобится".