Згадай. Вшануй! Мартиролог розстріляних під Сандармохом

27 жовтня 1937 року в сосновому лісі неподалік міста Мєдвєж'єгорськ почали звучати постріли у політичних бранців з так званого "соловецького етапу". Разом їх було 1111. Близько половини - росіяни, 163 українці, 135 євреїв, 40 білорусів, 31 німець, 30 поляків...

Жовква під Львовом: могила лицаря, який завоював Москву

Чутки про гетьмана Жолкєвського рознеслися по Московії, і практично вся країна присягнула польському королевичу Владиславу на вигідних умовах: держава зберігала фактичну незалежність, католицька проповідь заборонялася, лише для короля та війська дозволялося звести костел у Москві.

Комуністичний режим проти культури

В Галузевому державному архіві СБУ є кримінальні справи на засуджених письменників і оперативно-розшукові на тих митців, що пішли на співпрацю із режимом. Ці документи чудово показують, як спецслужби контролювали життя митців.

Тімоті Снайдер: "Янукович заперечує Голодомор як акцію, спрямовану проти українців. Але це було саме так"

"В результаті великого терору загинули 682-691 тисячі людей, ми знаємо це число; воно, можливо, неточне, але близьке до істини. І це новий факт".

Український Партизанський Антиколоніалізм

Якщо пан Дубинянський порівнює УПА з Мау-мау, то нагадаємо, чим їхнє повстання закінчилося в Кенії. У перших урядах домінували лоялісти, тож про Мау-мау не було заведено говорити вголос добре. А тепер влада вшановує повстанців і ставить їм пам'ятники.

Що залишилося після Помаранчевої революції?

Я люблю повторювати слова Нормана Дейвіса: тільки погані історики вдають, що вони об'єктивні – добрі ж історики свідомі своїх упереджень і численних обмеженостей, і радо до них признаються...

Мехіко: екскурсія будинком-музеєм Троцького. ФОТО

...Гортаю книгу відгуків музея Троцького в столиці Мексики. Один із перших написів, за який чіпляється око: "Хорошо, что убивают таких людей, как Троцкий! За розвал Великой России". Репортаж із останнього притулку уродженця Кіровоградщини Лева Бронштейна.

Баліс Гаяускас: "37 років у неволі... Я ні про що не жалкую"

Один із найвидатніших діячів антикомуністичного спротиву на своїй батьківщині. Колишній партизан, який воював з радянською владою, колишній політзек з майже 40-річним "стажем" і... колишній глава Служби безпеки вже незалежної Литви.

Шлюб по-бандерівськи

14 жовтня – день віри, кохання і війни. На нього припадає християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці. Як кажуть, шлюб, укладений на Покрову, буде міцним і щасливим. Ікона Покрови була однією із найшанованіших у запорозьких козаків. Цього ж дня у 1942 році була започаткована Українська повстанська армія. На війні, яку вели члени ОУН і вояки УПА, знаходилося місце і земному.

Августовская война 08.08.08: Кто начал первым?

«Эта война не была импровизированной реакцией на неожиданную грузинскую военную атаку против Южной Осетии... Военное вторжение было неизбежным, независимо от того, что сделали грузины».

Таємниця княжого тризуба. Що символізує наш герб?

Знахідка у руїнах Десятинної церкви пласкої цегли-плінфи зі знаком князя Володимира на початку ХХ століття збурила нову хвилю наукових дискусій, але ключ до таємниці тризуба був схований у найнесподіванішому місці.

Прометеї двох народів: люди, які примиряли Польщу і Україну

"...Якщо ви зайдете на Google, то побачите про Стемповського таке повідомлення, що він був головний масон міжвоєнного періоду. Натомість, ясна річ, не побачите, що він був тією людиною, завдяки якій вдалося зберегти життя Симона Петлюри і не видати його більшовикам..."