Забуті та проігноровані

Великих українців проігнорували при перейменуванні київських вулиць. Нинішнє перейменування показало, що ми зуміли зруйнувати російські маркери (хоч і не всі), але показали тотальне невміння створювати свої. «Так, не всі діячі вшановані, але, від нині вшанована вся історія України та Києва в міських назвах» пише Олександр Алфьоров. Вся історія України та Києва без… Без кого? Про кого забули? Кого проігнорували?

Великих українців проігнорували при перейменуванні київських вулиць. І не варто сильно радіти – нинішнє перейменування показало, що ми зуміли зруйнувати російські маркери (хоч і не всі), але показали тотальне невміння створювати свої.

Вчена комісія на чолі із Олександр Алфьоров (відеоблог якого я із задоволенням дивлюсь на ютубі) чомусь проігнорила загальноєвропейські правила найменування вулиць і не звернула уваги на Великих українців… Найдивніше те, що ці особистості, які вплинули на формування нації, які були ідеологами нації, творці і переможці, часто, тісно пов'язані із Києвом.

Для мене виглядає нонсенсом, що історики, які брали участь у комісії з питань найменувань, просто не звернули увагу на цих Великих. Сподіваюся, у комісії були на це причини, і це зовсім не відсутність кваліфікації.

"Так, не всі діячі вшановані, але, від нині вшанована вся історія України та Києва в міських назвах" пише Олександр Алфьоров. Вся історія України та Києва без… Без кого? Про кого забули? Кого проігнорували?

Іван Семенович Нечуй-Левицький – один із головних авторів прози України, мовою якого писали майже всі українські письменники 20 століття. Людина яка розширила межі національної літератури до світових стандартів, як жанрові, так і в описах прошарків суспільства. Націоналіст, який написав "Про непотрібність великоруської літератури для України і для слов'янщини" - за це його майже знищив руzzкий мир…

Його творчість – це понад 10 томів, серед творів є немало про Київ – він чи не найбільший літературний літописець Києва 19 століття, і саме він описав процес русифікації міста. Він "батько" Проні Прокопівни та Голохвостого, пам'ятник яким стоїть на узвозі. Він прожив 33 роки у Києві, з яких 21 рік на Пушкінській…

Дехто погуглить і скаже, що вулиця Нечуя-Левицького у Києві є – дрібненька вуличка, дуже занедбана, у приватному секторі біля Байкового кладовища. Це ніби насмішка над Великим Нечуєм. Уявляєте, щоб у Лондоні так вшанували Дікенса?

Іван Нечуй-Левицький
Іван Нечуй-Левицький

Василь Симиренко – найбільший меценат Києва за всю історію. "Найвидатніший, найщиріший українець з-поміж так званих буржуїв, який захоплювався українською справою не тільки до глибини своєї щирої душі, а й до глибини своєї кишені" – це слова Євгена Чикаленка, які він сказав про Василя Симиренка. Цілої книги не вистачить, щоб перерахувати все зроблене Василем для Києва і України.

Мільйонер, який захищав нашу історію і мову, видавав Шевченка, перші україномовні газети і часописи (уявіть собі, що до Симиренка таких просто не існувало взагалі), створив перше українське наукове товариство і купив для нього будинок у Львові, фінансував значну частину українських творців і митців, зокрема і хор Лисенка, і друкарню Драгоманова…

Після смерті він усе заповів Україні – небувалу суму, понад 10 мільйонів золотих карбованців, та ще й і садибу, в якій нині посольство Британії. У Києві є вулиця Левка Симиренка (селекціонера), але не Василя.

Василь Симиренко
Василь Симиренко

Іван Богун – ви усі знаєте цього видатного полководця, соратника Хмельницького, який відмовився присягати на вірність москві. Переможець у багатьох битвах. Один із найяскравіших представників українського козацтва. Де його вулиця? У Бортничах.

Іван Богун
Іван Богун

Данило Нечай – неймовірний полководець, соратник Богдана, який керував не лише полком, а й київським гарнізоном. "Нечай, полковник брацлавський, один з найголовніших серед повстанців бунтівник, якому самі козаки надавали перше місце після Хмельницького" - так писали про Нечая поляки. Дослідники називають Нечая одним із найвеличніших козацьких полковників за всю історію, і головним ідеологом держави Хмельницького. Немає вулиці Нечая у Києві.

 
Данило Нечай

Станіслав-Нестор Морозенко – "…ой Морозе-Морозенку…" напевне мало хто не чув слова цієї пісні про героїчного козацького полковника. Один із найбільш освічених керівників козацького війська – Станіслав Мрозовицький, навчався у Краківському та Падуанському університетах. Переможець. Символ. Еталон. Прекрасний кандидат на кінний пам'ятник, яких у столиці (без Щорса) аж два, але не має його вулиці у Києві. А у Львові є, і у Тернополі, і у Рівному…

Станіслав-Нестор Морозенко (меморіальна дошка)
Станіслав-Нестор Морозенко (меморіальна дошка)

Мартин Небаба – легендарний козацький полковник, який очолював авангард українського війська у багатьох битвах і походах. Наказний гетьман лівобережних полків та один із ідеологів Хмельниччини. Вражений мужністю Небаби польсько-литовський гетьман Януш Радзивілл, ворог полковника, наказав насипати над його могилою високий курган. Вулиця Небаби є у Чернігові.

 
Мартин Небаба

Іван Чорнота – генеральний обозний часів Богдана - друга людина держави, наказний гетьман під Збаражем. Полководець-переможець. Походив із шляхетського роду Чорнот-Діаментівських, мав гарну освіту. Оспіваний у літературі, зокрема у геніальній трилогії Старицького, але забутий у Києві.

Кіндрат Бурлій, Михайло Кричевський, Филон Гаркуша, Іван Золотаренко, Самійло Зарудний – найближчі сподвижники Богдана Хмельницького. Герої-переможці.

Лаврін Капуста – керівник контррозвідки Хмельницького. В усіх воєнних кампаніях (за винятком Охматівської в січні 1655 р.) розвідувальним чатам Гетьмана завжди вдавалося вчасно і точно встановлювати маршрут просування противника та місце його перебування. За непоодинокими твердженнями дослідників Богдан Хмельницький створив одну з найкращих на той час розвідку й контррозвідку у Європі і керував нею Лаврін Капуста.

Филон Джалалій – кримський татарин, який здобув звитягу на Січі, керував козацькими полками й був одним із видатних полководців Визвольної війни. Начальник штабу Хмельницького та наказний гетьман під Берестечком. У 1654 році відмовився присягати на вірність москві.

Тугай-бей – видатний кримськотатарський полководець і політичний діяч. Побратим Хмельницького та його неодноразовий союзник із татарським військом. Співавтор багатьох козацьких перемог.

Тугай-бей
Тугай-бей

Звичайно, це далеко не всі Великі, про яких забули у київських вулицях. Я ж не історик, всього не знаю і не пам'ятаю, але дивує чому таку забудькуватість проявили історики. Як і стосовно географічних назв, не забувши про Болград, Могилів-Подільський, Перемишль, Ольвію, Супій, Луцьк, Почаїв, Сваляву і тд., забули про Білу Церкву.

Нонсенс. Місто, яке було засноване як щит Києва, яке майже тисячу років захищає Київ, і навіть вже нині – згадайте де базується 72 бригада. Та і взагалі це місто, яке відіграло непересічну роль в історії України, було полковим у Хмельницького та місцем збору військ, тут розпочалося перше козацьке повстання (Кшиштофа Косинського), тут утворилася Директорія УНР. Як можна було забути про це місто?

Ну і ще. Вулицю Олександра Даля перейменували на вулицю Володимира Даля. Хочу нагадати, що саме останній написав Тлумачний словник живої великоруської мови, поховавши великоруське наріччя. А ще він служив у російській армії, брав участь у російсько-турецькій війні та у придушенні польського повстання 1831 року. Стосовно війни із турками промовчу, а от за криваве придушення повстання у Польщі Даль отримав Володимирського хреста. За що йому вулиця у Києві? Якась потороча…

Сподіваюся, що робота із перейменування київських вулиць не завершена, і її зроблять дійсно фахово. Та і ми спробуємо долучитись.






Ярослав Пронюткін: Тут спочиватимуть наші герої: хто має право бути похованим на головному Меморіалі країни?

Національне військове меморіальне кладовище — це меморіал на багато років вперед. За всіма прогнозами поховання тут можуть відбуватися протягом наступних 40-50-ти і більше років. Меморіал призначений винятково для військовослужбовців — тих, які загинули в бою під час цієї війни, та тих, які мали видатні заслуги перед батьківщиною, та покинуть цей світ через дуже багато років.

Зоя Казанжи: Винні мають бути покарані

Володимира Вакуленка, українського письменника вбили росіяни. Дата його загибелі достеменно невідома. Ймовірніше, це сталося між 24 березня та 12 травня 2022 року. Після того, як Ізюм звільнили ЗСУ, у місті виявили масове поховання – понад 400 тіл. Під номером 319 було тіло Володимира Вакуленка.

Євген Гомонюк: Французькі скульптури у Миколаєві

Що спільного між найстарішим міським театром, Аркасівським сквером і зоопарком у Миколаєві? Власне французький слід. Всіх їх об’єднує художня французька ливарня Валь Д'Осне з головним салоном в Парижі, чия продукція в різні часи прикрашала ці три локації. Мова йде про п’ять найвідоміших в Миколаєві декоративних садових чавунних скульптур. Одна з них, на жаль, була втрачена ще у 1990-ті роки, інші чотири можна побачити і сьогодні.

Юрій Рудницький: Варшавська угода. Як і чому сталося так, а не інакше

22 квітня 1920 року між Україною та Польщею була укладена Варшавська угода, відома також як "пакт Пілсудський-Петлюра". Щоправда, під угодою немає підписів ані одного, ані іншого.