Москва досі боїться Коновальця

2 серпня кремлівські методички почали розганяти на своїх помийках атаку на Євгена Коновальця. Своє «захоплення» тим фактом, що Президент України Володимир Зеленський надав 1 жовтня одному із розвідувальних батальйонів ЗСУ почесне ім’я полковника Армії УНР. Московський «Спутнік» запустив черговий фейк на свою бразильську публіку: «Євген Коновалець був засновником і першим лідером Організації українських націоналістів, яка співпрацювала з нацистами у Другій світовій війні».

 
Вручення стрічки на прапор 131 розвідбату із почесним намйнуванням імені Євгена Коновальця

2 серпня кремлівські методички почали розганяти на своїх помийках атаку на Євгена Коновальця. Своє "захоплення" тим фактом, що Президент України Володимир Зеленський надав 1 жовтня одному із розвідувальних батальйонів ЗСУ почесне ім'я полковника Армії УНР. Із врученням відповідної стрічки на бойовий прапор.

Московський "Спутнік" запустив черговий фейк на свою бразильську публіку: "Євген Коновалець був засновником і першим лідером Організації українських націоналістів, яка співпрацювала з нацистами у Другій світовій війні". Про те, що ОУН громила в Другу світову нацистів і комуністів вони, звісно, не написали жодного слова. Як і те, що тисячі українських націоналістів карались і вмирали, як у гітлерівських, так і сталінських концтаборах.

 
Московський фейк у Бразилії

Далі, більше: "Коновалець у 1930-х роках підтримував зв'язки з німецькою військовою розвідкою Абвер після приходу до влади нацистів у 1933 році. Згодом Коновалець мав дві зустрічі з Адольфом Гітлером, повідомляє офіційний журнал Міноборони Росії". Джерело інформації – вражає. І це ключова інформація в цьому брехливому повідомленні. Яка лиш підкреслює, що Президент України прийняв справедливе рішення.

Бо Коновалець і через пів століття продовжує нищити окупантів. Силою своєї мрії про самостійну і соборну Україну. Згідно з інформацією про 131 розвідбат на сайті ГУР МО – кістяк цього елітного підрозділу становлять вихідці із Донецької та Луганської областей. Сформований розвідбат у 2014 році із добровольців. Вони боролись за Маріоуполь. Вони звільняли Снігурівку у 2022 році. І, очевидно, що як спеціальний підрозділ оперативного командування "Південь" заходитимуть в Крим першими.

Згідно з повідомленням Василя Павлова у одній із соціальних мереж – 131-й батальйон добивався почесного імені Коновальця - 6 років. І лише 4-та спроба офіційного звернення військової частини була результативною. Чому так довго? Очевидно, що був страх московської реакції. Але після 23 лютого "старху не знаю я, не знаю що таке вагання" (цитата з молитви українських націоналістів під проводом Коновальця).

 
Неформальна відзнака 131 розвідувального батальйону

А тепер коротко про те, як Коновалець "зустрічався" з Гітлером. Двічі… Фюрер прийшов до влади в 1933. В наступному році ОУН відповіла за "пацифікацію" поляками Галичини – ліквідувавши основного її організатора міністра внутрішніх справ окупаційної держави. Організаторів цього атентату (замаху) нацисти видали. І заборонили, в тому числі своїм спец-службам, будь-які контакти з ОУН.

Ще у 1929 році Коновалець став громадянином Литви. Країни з подібною до України долею, яка розуміла суть української визвольної війни і підтримувала її. З 1930 року Коновалець переїхав до нейтральної Швейцарії. Звідтіля розбудовував мережу ОУН по всьому світу. Саме тоді розгорнуто потужні організації визвольного руху у США, Канаді, Франції, Люксмбургу і так далі. Тобто у країнах, які стали першими жертвами нацизму і ті, які його врешті перемогли на західному фронті.

Ми до сьогодні ще нічого не знаємо про членів ОУН, які воювали в Армії США та канадських підрозділах британської армії, у французькому русі опору. А таких було чимало. Бо всі члени ОУН проходили військову підготовку, щоб звільнити Україну від окупантів. Вишколювались і жертвували. В середині і кінці 1930-х років саме з цих країн надходило найбільше коштів на діяльність ОУН. Бо "свій до свого по своє".

У 1937 році бойовий побратим Коновальця, вихованець Пласту Роман Сушко налагодив контакти з офіцерами австрійського генштабу. Щоб посилити військову підготовку активу ОУН. Звісно, що це не могло відбуватись без відома "Абверу" - німецької військової розвідки. Шеф якої, підтримував ідею незалежної України.

Нацисти в той період теж почали говорити про формування кордонів "за етнографічним принципом" (планували анексувати Австрію, Судети). І у Канаріса з'явився формальний аргумент допомоги українцям. Як і більшість німецьких кадрових військових високих рангів, він ненавидів нацистів. Був одним із тих, хто готував замах на Гітлера. За що і поплатився життям.

 
Євген Коновалець

Євген Коновалець розвивав ОУН, як силу, здатну відновити незалежність України. А не "придатком" до чиєї небудь розвідки. ОУН в Канаді купляла літаки, щоб готувати українських військових льотчиків. Окрім військового вишколу від німецьких офіцерів (про ключового генерала-вишкільника напишу окремо – був католиком і теж ненавидів нацистів), членів ОУН допомагали навчати литовці.

Коновалець диверсифікував впливи на організацію. А в Лондоні відкрив українське інформаційне бюро, щоб залучити британців до політичного відновлення незалежності України. Саме тому, вже після його смерті, Карпатську Україну відвідало багато британських журналістів. А також член парламенту Веджвуд Бен із Лондону.

Але треба визнати, що були люди, які дуже тісно співпрацювали із нацистми. І проводили зустрічі із Гітлером. Не дві, а більше. Ці люди сиділи в кремлі над Москва-рікою. І саме ці союзники нацистів однією рукою ділили з Гітлером схід Європи, а іншою ліквідовували тих, хто боровся за незалежність України. Саме гітлерівський союзник – Сталін, його чекістська система, убили полковника Армії УНР Коновальця 23 травня 1938 року.

Дмитро Крапивенко: Алла Пушкарчук - Рута, яку не вберегли

Загинула Алла Пушкарчук (Рута). Тендітна дівчина, що пішла на війну ще у 2014-му, залишила світ мистецтва, навчання в університеті Карпенка-Карого і омріяну кар'єру театрознавиці.

Ярослав Пронюткін: Тут спочиватимуть наші герої: хто має право бути похованим на головному Меморіалі країни?

Національне військове меморіальне кладовище — це меморіал на багато років вперед. За всіма прогнозами поховання тут можуть відбуватися протягом наступних 40-50-ти і більше років. Меморіал призначений винятково для військовослужбовців — тих, які загинули в бою під час цієї війни, та тих, які мали видатні заслуги перед батьківщиною, та покинуть цей світ через дуже багато років.

Зоя Казанжи: Винні мають бути покарані

Володимира Вакуленка, українського письменника вбили росіяни. Дата його загибелі достеменно невідома. Ймовірніше, це сталося між 24 березня та 12 травня 2022 року. Після того, як Ізюм звільнили ЗСУ, у місті виявили масове поховання – понад 400 тіл. Під номером 319 було тіло Володимира Вакуленка.

Євген Гомонюк: Французькі скульптури у Миколаєві

Що спільного між найстарішим міським театром, Аркасівським сквером і зоопарком у Миколаєві? Власне французький слід. Всіх їх об’єднує художня французька ливарня Валь Д'Осне з головним салоном в Парижі, чия продукція в різні часи прикрашала ці три локації. Мова йде про п’ять найвідоміших в Миколаєві декоративних садових чавунних скульптур. Одна з них, на жаль, була втрачена ще у 1990-ті роки, інші чотири можна побачити і сьогодні.