Бориспільське повстання 1920 року

У травні-червні 1920 року в Борисполі спалахнуло антибільшовицьке повстання. В цей час українсько-польські війська зайняли Київ, тому бориспільчани, сподіваючись на підтримку, підняли атибільшовицьке повстання у місті та взяли владу до своїх рук.

 

У травні-червні 1920 року в Борисполі спалахнуло антибільшовицьке повстання. В цей час українсько-польські війська зайняли Київ, тому бориспільчани, сподіваючись на підтримку, підняли атибільшовицьке повстання у місті та взяли владу до своїх рук. На жаль, контрударом, більшовики стримали Петлюру та поляків, і до Борисполя їхнє військо не дійши, натомість у місто ввійшла 58-а дивізія 12-ї армії рсфср.

Дивізією керував калмик Ока Городовіков, в дивізії було багато калкмицьких кавалеристів… Маючи чисельну перевагу більшовики подавили повстання і жорстоко розправилися із повсталим містом. Дві третини Борисполя було спалено, а кожного 5-го чоловіка розстріляли…

Загиблих і страчених повстанців поховали у спільних могилах, на кладовищах Борисполя.

Найбільше – близько трьох сотень – на Книшовому кладовищі, де була могила видатного українця, автора слів до нашого гімну, Павла Чубинського… Пізніше на цьому ж кладовищі ховали загиблих від голоду 1932-1933 рр., та жертв репресій. Кількість похованих невідома, адже російські варвари усіляко стирали історію про повстання із народної пам'яті, та і про голодомор також, і про Чубинського. Тому кладовище знесли.

Лише у 1990 році, з ініціативи Народного руху України, було приблизно встановлено, де знаходилась могила Павла Чубинського, встановлено дубові хрести в пам'ять жертв Голодомору 1932-1933 років та розстріляних бориспільців, учасників антибільшовицького повстання 1920 року. А нині тут меморіальний комплекс.

 

Вдалося встановити частину прізвищ повстанців та чим вони займались у житті – про це говорять меморіальні таблички. Унікальний комплекс, який розташований поряд із дорогою на Київ. Я переписав роди занять похованих у братській могилі людей, більшість з яких, були повстанцями. Дуже цікаво:

– селян – 41;

– селян-одноосібників – 13;

– робітників – 12;

– бандуристів – 5;

– вчителів -6;

– рахівників – 5;

– сторож, охоронець – 3;

– червоноармієць -4;

– староста церкви;

– працівник торгівлі – 2;

– референт споживспілки;

– інспектор;

– художник;

– Касир;

– завідувач Київторгу;

– директор млина;

– начальник відділу механізації;

– двірник;

– приватний швець;

– заступник директора обсерваторії;

– контролер;

– начальник контори комунгоспу;

– ветлікар;

– технік геодезист;

– професор;

– обліковець;

– агороном;

– завідувач цеху хлібопекарні;

– керівник осередку просвіти;

– лікар;

– тарифікатор;

– завідувач сільпо;

– власник крамниці;

– санітарка;

– директор нафтобази;

– актор;

– начальник ветпункту;

– редактор газети;

– письменник;

– священик;

– фельдшер;

– механік;

– мірошник;

– директор маслозаводу.

Дмитро Крапивенко: Алла Пушкарчук - Рута, яку не вберегли

Загинула Алла Пушкарчук (Рута). Тендітна дівчина, що пішла на війну ще у 2014-му, залишила світ мистецтва, навчання в університеті Карпенка-Карого і омріяну кар'єру театрознавиці.

Ярослав Пронюткін: Тут спочиватимуть наші герої: хто має право бути похованим на головному Меморіалі країни?

Національне військове меморіальне кладовище — це меморіал на багато років вперед. За всіма прогнозами поховання тут можуть відбуватися протягом наступних 40-50-ти і більше років. Меморіал призначений винятково для військовослужбовців — тих, які загинули в бою під час цієї війни, та тих, які мали видатні заслуги перед батьківщиною, та покинуть цей світ через дуже багато років.

Зоя Казанжи: Винні мають бути покарані

Володимира Вакуленка, українського письменника вбили росіяни. Дата його загибелі достеменно невідома. Ймовірніше, це сталося між 24 березня та 12 травня 2022 року. Після того, як Ізюм звільнили ЗСУ, у місті виявили масове поховання – понад 400 тіл. Під номером 319 було тіло Володимира Вакуленка.

Євген Гомонюк: Французькі скульптури у Миколаєві

Що спільного між найстарішим міським театром, Аркасівським сквером і зоопарком у Миколаєві? Власне французький слід. Всіх їх об’єднує художня французька ливарня Валь Д'Осне з головним салоном в Парижі, чия продукція в різні часи прикрашала ці три локації. Мова йде про п’ять найвідоміших в Миколаєві декоративних садових чавунних скульптур. Одна з них, на жаль, була втрачена ще у 1990-ті роки, інші чотири можна побачити і сьогодні.