Спецпроект

Помер дисидент і самвидавник Іван Гель. Оновлено: час і місце прощання

Відомий дисидент, активний автор і поширювач самвидаву Іван Гель помер минулої ночі на 74-му році життя.

Про це повідомляє "Інтерфакс" з посиланням на Львівську обласну раду.

 

Іван Гель народився в 1937 році на території нинішнього Городоцького району Львівській області. За часів СРСР був неодноразово переслідуваний за антирадянську агітацію і пропаганду. У цілому провів у в'язницях 16 років і ще 5 - на засланні.

Біографія Івана Геля в Музеї дисидентського руху

Після повернення до Львова у 1989 році став одним із засновників Української гельсінської спілки і главою громадського комітету за легалізацію Української греко-католицької церкви. У 1990-1994 роках був заступником голови Львівської обласної ради.

В останні роки життя очолював Львівську обласну комісію поновлення прав реабілітованих. У 2009 році був нагороджений орденом Свободи.

Прощання з покійним відбудеться у соборі Святого Юра у Львові, в п'ятницю 18 березня 2011 року.

«Сувенір» для засновника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя

До постаті засновника, організатора і першого керівника Служби безпеки (СБ) ОУН Миколи Лебедя була прикута особлива увага органів КГБ. Навіть коли він опинився далеко за океаном, у США, до нього намагалися підіслати агентів, дізнатися про його погляди, вивідати плани, вчинити гучну провокацію і навіть мали намір за його допомогою реанімувати пошуки золота ОУН, закопаного у прикарпатських лісах.

Леся Гасиджак: «Пам’ятання минулого робить нас українцями»

Публічне інтерв’ю з Лесею Гасиджак, очільницею Музею Голодомору, у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Хто насправді була дружиною гетьмана Мазепи

На Афоні знайдено унікальний рукопис, а в ньому — її ім’я, і це не Ганна Фридрикевич.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам слід якнайшвидше завершити процес формування української політичної нації»

Розмова з Іванною Климпуш-Цинцадзе – головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у 2016-2019 роках.