Спецпроект

Прихильники "старого Києва" пройдуть маршем від Золотих Воріт

Сьогодні в Києві відбудеться марш на захист соціального та культурного простору міста, організований кількома громадянськими організаціями, поміж який і "Збережи Старий Київ".

Про це повідомляється на офіційному сайті маршу.

Місце збору: Замок Барона, Ярославів Вал 1, біля метро Золоті Ворота.
Час збору: 3 квітня, неділя, 12.00.

Маршрут: Замок Барона - незаконне будівництво над метро Театральна - КМДА (вул. Хрещатик) - місце незаконної забудови біля готелю Дніпро (Європейська площа) - Український Дім.

На сходах Українського Дому о 14.00 розпочнеться мітинг та концерт.

Краєзнавець Михайло Кальницький про вимираючий центр Києва (ВІДЕО)

Організатори маршу висувають такі вимоги до влади:

"1. ЗАХИСТИТИ ЗЕЛЕНІ НАСАДЖЕННЯ! Припинити незаконні вирубки зелених зон. Негайно відновлювати ті зелені насадження, котрі було неправомірно знищено. Змінити законодавство з метою посилити санкції щодо замовників незаконних вирубок. 

2. НІ ЗАБУДОВІ ІСТОРИЧНОГО ЦЕНТРУ! Вимагаємо ввести мораторій на нове будівництво в історичному центрі, законодавчо обмежити існуючі забудови у центрі по висотності до 25 метрів, негайно зупинити всі будівництва в буферних зонах Софії та Лаври. 

3. КУЛЬТУРА МАЄ ЖИТИ! Ввести мораторій на виселення чи приватизацію музеїв, книжкових магазинів та бібліотек. Переглянути рішення про відчуження таких об'єктів за останні 5 років. Надати гідне приміщення Музею історії Києва.

4. КИЄВУ - ВЕЛОСИПЕДИ, ВЕЛОСИПЕДИСТАМ - КИЇВ! Створити велосипедну інфраструктуру європейського рівня як необхідну складову підготовки до Європейської футбольної першості: доріжки, стоянки, прокат.

5. МІСТО МАЄ БУТИ ЧИСТИМ! Забезпечити всі громадські місця достатньою кількістю сміттєвих урн і баків для роздільного збору сміття, у тому числі в зонах пересування пішоходів (встановити у місті урни через кожні 60-100 метрів, а також біля кожної лавки та забезпечити своєчасне прибирання сміття з них). За розкидання сміття - штрафувати.

6. НІ ЗАКОНУ ПРО ГОРОДОМОР! Негайно прийняти закон, котрий зупиняє дію лобістського закону "Про регулювання містобудівної діяльності". За участі громадськості розробити новий закон. 

7. ПАМЯТКАМ - ВІДКРИТИЙ РЕЄСТР! Оприлюднити у наявному стані для вільного доступу всіх громадян України Державний реєстр нерухомих пам'яток України і надалі негайно публікувати будь-які зміни до нього.

8. НІ ГРАБУНКУ КИЯН ЧЕРЕЗ БЮДЖЕТ, ТАРИФИ І ДЕРИБАН МАЙНА! Припинити необґрунтовані підвищення цін на опалення і транспорт, непрозору приватизацію та розбазарювання міського бюджету, зокрема на потреби окремих релігійних організацій. Покарати чиновників, винних у вказаних злочинах.

9. НІ ЦЕРКОВНИМ РЕЙДЕРАМ! Негайно звільнити самовільно захоплені представниками окремих конфесій зелені зони та історичні місця".

Організатори маршу підкреслюють, що до події не причетна жодна з партій, тому на заході не буде партійної символіки. 

Серед організаторів маршу - громадянська ініціатива "Збережи Старий Київ", Асоціація велосипедистів Києва, ГО "Люстрація", рух "Простір свободи", профспілка "Народна солідарність" та інші.

«Сувенір» для засновника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя

До постаті засновника, організатора і першого керівника Служби безпеки (СБ) ОУН Миколи Лебедя була прикута особлива увага органів КГБ. Навіть коли він опинився далеко за океаном, у США, до нього намагалися підіслати агентів, дізнатися про його погляди, вивідати плани, вчинити гучну провокацію і навіть мали намір за його допомогою реанімувати пошуки золота ОУН, закопаного у прикарпатських лісах.

Леся Гасиджак: «Пам’ятання минулого робить нас українцями»

Публічне інтерв’ю з Лесею Гасиджак, очільницею Музею Голодомору, у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Хто насправді була дружиною гетьмана Мазепи

На Афоні знайдено унікальний рукопис, а в ньому — її ім’я, і це не Ганна Фридрикевич.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам слід якнайшвидше завершити процес формування української політичної нації»

Розмова з Іванною Климпуш-Цинцадзе – головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у 2016-2019 роках.