Спецпроект

Від КПУ вимагають розказати, як збиралися кошти на підірваного Сталіна

Суд Запоріжжя, який розглядає справу про ушкодження пам'ятника Сталіну, ухвалив вилучити в місцевому обкомі Компартії оригінали бухгалтерських документів, які підтверджують збиток, оцінений у 374 тис. гривень.

Таке рішення ухвалив Жовтневий райсуд Запоріжжя у вівторок, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Суд продовжив слухання кримінальної справи, порушеної у відношенні 9 активістів ВО "Тризуб", які відпиляли голову пам'ятнику Сталіну на території Запорізького обласного комітету Комуністичної партії.

У ході вивчення об'єктивності матеріальних претензій обкому КПУ, на балансі якого був пам'ятник Сталіну, суд ухвалив здійснити в позивача виїмку оригіналів бухгалтерських документів, які підтверджують заявлену суму збитку - 374 тис. грн.

Як зазначили адвокати підсудних, даних фінансових документів, які затребував суд, недостатньо. На їхню думку, необхідна повноцінна бухгалтерська ревізія обкому КПУ, щоб зрозуміти механізм пожертвувань на пам'ятник Сталіну, а також з'ясувати, як рухалися пожертвувані гроші, а також чи проводилися вони через банк.

Крім того, на думку захисту, необхідно провести будівельну експертизу пам'ятника, визначивши його реальну вартість.

Адвокати також підкреслили, що районна податкова інспекція, до якої вони зверталися за подібними даними, погодилася надати подібну інформацію тільки за рішенням суду.

"Суд відмовив у витребуванні документів, які могли б свідчити про те, які суми витрачалися обкомом на пам'ятник. Суд вважає цю справу заполітизованою, хоча представник потерпілих у суді заявив, що пам'ятник справді встановлювався з політичних переконань. Тому захист буде наполягати на задоволенні своїх клопотань" - заявив адвокат Володимир Прудовський.

Нагадаємо, у травні 2010 року Запорізький обком КПУ встановив у Запоріжжі погруддя Сталіну з силуміну. Сім місяців по тому - в грудні 2010 року - невідомі спиляли пам'ятнику голову, а в новорічну ніч його підірвали.

У спилюванні голови монумента звинувачують 9 членів націоналістичної організації "Тризуб". Вони були арештовані, але 13 квітня Жовтневий райсуд Запоріжжя звільнив їх на час судового процесу з-під арешту на поруки народних депутатів.

У вибуху пам'ятника Сталіну поки що немає навіть підозрюваних.

Мерія Запоріжжя називає встановлення комуністами пам'ятника Сталіну незаконним.

Обвинувачення в ушкодженні пам'ятника Сталіну в Запоріжжі було пред'явлено 9 "тризубівцям".

У квітні 2011 року в селі Новослобідка під Запоріжжям відкрили пам'ятник Леніну, гроші на який виділила КПУ.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.

Вийти на слід Романа Шухевича. Невдала спроба МГБ

Планів і операцій МГБ із розшуку Романа Шухевича було багато. Але всі вони не мали успіху. І лише 5 березня 1950 року чекісти змогли вистежити його у селі Білогорща поблизу Львова. Того разу йому не вдалося вирватися з оточення. Довелося прийняти останній нерівний бій, в якому Головнокомандувач УПА загинув. Водночас працівники МГБ могли б встановити його місце переховування ще роком-півтора раніше. Але не все пішло так, як вони задумали.

"Троянські вісті". Український Мюнхгаузен та інші помічники більшовицьких людоловів

Як і кого з українських діячів більшовики використовували для спецоперацій на Заході.