Спецпроект

Ізраїль очікує, що ВР прийме закон про офіційний статус прочан-хасидів

Посол Ізраїлю в Україні Зіна Калай-Клайтман вважає за необхідне прийняття Верховною Радою закону про надання офіційного статусу прочан ізраїльським хасидам, які щорічного відвідують могилу цадика Нахмана в Умані.

Про це вона сказала журналістам у Черкасах, повідомляють "Українські новини".

Калай-Клайтман заявила, що зараз Кабінет Міністрів України розробляє відповідний законопроект. Про це, зі слів посла, вона довідалася під час нинішнього візиту до Черкаської область під час обговорення питання про впорядкування організації щорічного паломництва хасидів до Умані.

Щорічно Умань відвідують паломники-хасиди з Ізраїлю для святкування Рош Га-Шана - нового року за іудейським календарем, який у 2010 році святкували 8-10 вересня.

У лютому 2011 року міністр туризму Ізраїлю Стас Місежніков прогнозував значне зростання кількості відвідувань громадянами Ізраїлю України після скасування візового режиму між країнами.

У ніч на 26 вересня 2010 року громадянина Ізраїлю було вбито в Умані після конфлікту, який раптово виник із двома місцевими жителями.

12 вересня 2010 року Україна депортувала до Ізраїлю 10 хасидів-паломників, затриманих 10 вересня 2010 року в Умані через порушення ними громадського порядку під час затримання підозрюваних у побитті 2 місцевих жителів.

Нагадаємо, що Черкаська ОДА очікує у вересні 2011 року приїзду 40-50 тисяч прочан-хасидів.

«Сувенір» для засновника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя

До постаті засновника, організатора і першого керівника Служби безпеки (СБ) ОУН Миколи Лебедя була прикута особлива увага органів КГБ. Навіть коли він опинився далеко за океаном, у США, до нього намагалися підіслати агентів, дізнатися про його погляди, вивідати плани, вчинити гучну провокацію і навіть мали намір за його допомогою реанімувати пошуки золота ОУН, закопаного у прикарпатських лісах.

Леся Гасиджак: «Пам’ятання минулого робить нас українцями»

Публічне інтерв’ю з Лесею Гасиджак, очільницею Музею Голодомору, у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Хто насправді була дружиною гетьмана Мазепи

На Афоні знайдено унікальний рукопис, а в ньому — її ім’я, і це не Ганна Фридрикевич.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам слід якнайшвидше завершити процес формування української політичної нації»

Розмова з Іванною Климпуш-Цинцадзе – головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у 2016-2019 роках.