Спецпроект

Родичі Бандери і Шухевича оскаржить рішення про скасування звання Героїв

Cин Романа Шухевича Юрій має намір оскаржити рішення Вищого адміністративного суду про позбавлення його батька звання Героя України в Європейському суді з прав людини.

"Це рішення Вищого адміністративного суду я би назвав ганебним", - сказав він у коментарі "Газеті по-українськи", повідомляє УП.

"Я заспокоюся і піду до Європейського суду. Але ж там розглядатимуть не саме рішення, а дотримання прав людей у судовому процесі судів першої та другої інстанції", - відзначив Юрій Шухевич.

Він зізнався, що сподівався, що рішення Окружного адмінсуду скасують, "а потім довго та нудно розглядатимуть по новій".

За його словами, він не обертає особливої уваги на рішення Вищого адмінсуду.

"Можна сто разів визнавати Шухевича та Бандеру героями чи негідниками. Що б суд не визнав, вони які є й такими залишаться. Але ж несправедливо, що суд забирає звання у двох українців, яким попередня влада дала таку нагороду", - заявив син головнокомандувача Української повстанської армії

"Я вважаю, що суд зганьбила ця влада, яка претендує на те, щоб бути українською. Вона відстоює не український інтерес, а деякий інший", - підкреслив Юрій Шухевич

У свою чергу, онук лідера ОУН Степана Бандери, його тезка Степан Бандера поверне державні нагороди діда тільки за рішенням суду за позовом Адміністрації президента.

Онук Бандери: спершу поверніть Міжгір'я, потім говоритимемо про перепоховання діда

Про це заявив його представник у суді Роман Орєхов, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Річ у тому, що нагороди є власністю. Моя порада йому як юриста буде нічого не повертати добровільно до того моменту, поки дане рішення не буде переглянуте Верховним судом", - сказав Орєхов.

"А для того, щоб він повернув їх примусово, необхідне рішення відповідного національного суду вже в цивільно-процесуальному порядку за позовом винятково адміністрації президента України", - додав він.

Адвокат підкреслив, що сторона Бандери збирається вимагати перегляду рішення про позбавлення лідера ОУН Степана Бандери звання Героя України у Верховному суді.

"Це остання судова інстанція в Україні, але, на жаль, саме цей суд буде вирішувати, чи дозволяти перегляд його рішення у Верховному суді, така вже судова система в Україні", - сказав Орєхов.

Роман Орєхов - адвокат Бандери, громадянин Росії

Представник Бандери повідомив, що не виключає протягом місяця звернення до Європейського суду з прав людини, але це "дозволить лише встановити наявність підстав для отримання якоїсь сатисфакції", оскільки європейська юстиція не переглядає рішення національних судів.

Як відомо, 2 серпня Вищий адміністративний суд України залишив у силі рішення Донецького апеляційного адміністративного суду про визнання незаконними указів президента Віктора Ющенка про присвоєння звання Героя України Шухевичу й Бандері.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.