Анонс: німецька історик про Тараса Шевченка

Представництво Фонду ім. Гайнріха Бьолля в Україні, Німецька служба академічних обмінів, посольство Німеччини в Україні та Центр польських та європейських студій Києво-Могилянської академії запрошують на черговий захід в межах циклу лекцій з історії України – публічну лекцію пані д-ра Єнні Альварт.

Тема лекції: "Тарас Шевченко в культурній пам'яті України".

Лекція відбудеться англійською мовою 28 листопада 2011 р. о 16:30 у Центрі польських та європейських студій Києво-Могилянської академії.

Програму ви можете завантажити за цими посиланнями:
 
www.info.boell.org.ua/historische_vorlesungsreihe/cpes_alwart.pdf (англійською мовою)
www.info.boell.org.ua/historische_vorlesungsreihe/cpes_alwart_ukr.pdf (українською мовою)

Подальші заходи за участі пані д-ра Єнні Альварт в Україні:

29.11, 13:00 – відкритий семінар "Тарас Шевченко та історична пам’ять в Україні" у Київському національному університеті ім. Т. Шевченка (українською мовою, бульв. Шевченка, 14, ауд. 180-181)
30.11, 18:30 – публічна лекція в посольстві Німеччини в Україні "Тарас Шевченко в культурній пам’яті та політиці історії України" (німецькою з синхронним перекладом українською, вул. Б. Хмельницького, 25)
01.12, 13:00 – відкритий семінар "Тарас Шевченко та історична пам’ять в Україні" у Черкаському національному університеті ім. Б. Хмельницького (українською мовою, Черкаси, бульв. Шевченка, 81, конференц-зала 1 корпусу).

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.