В Росії продають учнівські зошити з зображенням Сталіна. ФОТО

Поміж історичних фігур на обкладинках учнівських зошитів із серії "Великі імена Росії" є і Сталін. Про нього пишуть таке: "Країна отримала потужну промисловість, промисловість виробила сучасне озброєння, озброєння зробило армію СРСР однією з найсильніших у світі".

Про це пише ЖЖ-юзер varfolomeev.

Ось такі звичайні учнівські зошити в клітинку на 48 аркушів він сфотографував у відділі шкільно-письмового приладдя Московського Будинку книги:

 

Вони видані в пам'ятній серії "Великі імена Росії", з багато оформленою суперобкладинкою, на одній з яких - портрет героя-генералісимуса при повному параді.

15 гріхів Канібалісімуса. Про те, які злочини вчинив Сталін

"Апологією тирана в чистому вигляді, втім, зошити назвати не можна, - пише блогер. - На останніх сторінках вміщено щось на зразок історичних довідок".

 

Про Сталіна написано наступне:

"Одна з найбільш суперечливих фігур... Для одних він - породження пекла і мало не сам Сатана, для інших - найбільший вождь всіх часів... Підкилимова боротьба ніколи не буває чистою і чесною: подальші роки підтвердили цю тезу величезною кров'ю...

Всього за роки правління Сталіна було розстріляно більше 640 000 чоловік, 2 400 000 було відправлено в табори, 765 000 було вислано. Однак у ці ж роки проводились в життя - правда, знову суворими методами - дві програми, які дозволили подолати вікову відсталість Росії - колективізація та індустріалізація...

Країна отримала потужну промисловість, промисловість виробила сучасне озброєння, озброєння зробило армію СРСР однією з найсильніших у світі..."

 

Цей текст супроводжують і кілька фотографій, в т.ч. ГУЛАГу і його в'язнів, пише блогер.

У листопаді 2011 року в Тернополі після втручання міського управління торгівлі було припинено продаж зошитів із зображенням Сталіна з серії "Гламурні лідери".

У листопаді 2010 року в російській Пензі було спалено тираж учнівських зошитів із історичною довідкою про пілотів нацистських ВПС.

Австралійські українці у В’єтнамській війні

Народились у Німеччині, жили в Австралії, воювали у В’єтнамі на боці США. Матеріали австралійського національного архіву, реєстр ветеранів, журнали бойових дій розкривають крихти інформації про покоління українських мігрантів, яке було створене однією війною та потрапило на іншу.

"Пам’ять може зробити нас людьми, які змінять Україну", - Максим Остапенко

Інтерв’ю з директором "Києво-Печерської лаври" для Музею "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова.

"Мене 2-річну витягнули з-під мертвої мами". Радіо Свобода побувало в селі Угли, що пережило Волинську трагедію

Сарни ‒ Український інститут національної памʼяті отримав звернення від польської громадянки Кароліни Романовської щодо можливості проведення пошуку та ексгумації останків членів її родини, яких убили 12 травня 1943 року. УІНП погодив ці пошукові роботи в селі Угли Рівненської області на 2025 рік. Радіо Свобода поїхало в село Угли, що у Сарненському районі Рівненщини, щоб дізнатися, що там нагадує про трагедію 81-річної давнини? Що залишилося у пам'яті місцевих жителів про ті страшні часи в роки Другої світової війни?

Осип Тюшка. 40 років поряд зі Степаном Бандерою

Він був одним із найближчих друзів Степана Бандери. Вони потоваришували ще під час навчання у Стрийській гімназії. Разом входили до керівних ланок у Пласті й ОУН, мали близькі ідейні переконання й погляди на національно-визвольних рух, одночасно відбували ув'язнення в гітлерівському концтаборі Заксенхаузен, спільно розбудовували структуру ОУН революційної після Другої світової війни і були об'єктами оперативних розробок кдб. Тільки роль і місце у тих чекістських планах і заходах для кожного відводилися різні.