На Рівненщині проведуть реконструкцію бою УПА з НКВД

17 квітня, з нагоди 70-річчя створення УПА та 68-річчя найбільшого бою українських повстанців з військами НКВД буде проведено фестиваль-реквієм "Герої Гурб".

Про це повідомляє "ОГО".

Організатором заходу є громадська організація "Вишнева гора".

Особливістю цьогорічного вшанування стане проведення театралізованого дійства – військово-історичної реконструкції бою під Гурбами. Для цього запрошені учасники історичних клубів з Києва, Львова, Хмельницького.

За традицією буде проведено панахиду за загиблими вояками УПА та концерт патріотичної пісні.

У фестивалі планується участь відомих гостей. Організаторам вже дали підтвердження своєї участі Герой України Борис Возницький, письменник Василь Шкляр, український бард Олександр Смик, гурт "Тінь сонця" та інші виконавці з різних областей України.

Планується, що у цей святковий день Гурби відвідають близько 5 тисяч людей із різних областей України: Рівненської, Волинської, Тернопільської, Хмельницької.

Як відомо, у квітні 1944 року, на території сучасного Здолбунівського району Рівненської області під селом Гурби понад 30 тисяч бійців внутрішніх військ НКВД оточили 5-тисячне угруповання "УПА-Південь", у якому значну частину особового складу становили слабо озброєні новобранці, які ще не мали бойового досвіду.

Карателів НКВД підтримували танки, артилерія, бронепоїзди й авіація.

Після кількох днів боїв (з 21 по 25 квітня) половині повстанців вдалося вирватися з оточення.

 

«Сувенір» для засновника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя

До постаті засновника, організатора і першого керівника Служби безпеки (СБ) ОУН Миколи Лебедя була прикута особлива увага органів КГБ. Навіть коли він опинився далеко за океаном, у США, до нього намагалися підіслати агентів, дізнатися про його погляди, вивідати плани, вчинити гучну провокацію і навіть мали намір за його допомогою реанімувати пошуки золота ОУН, закопаного у прикарпатських лісах.

Леся Гасиджак: «Пам’ятання минулого робить нас українцями»

Публічне інтерв’ю з Лесею Гасиджак, очільницею Музею Голодомору, у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Хто насправді була дружиною гетьмана Мазепи

На Афоні знайдено унікальний рукопис, а в ньому — її ім’я, і це не Ганна Фридрикевич.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам слід якнайшвидше завершити процес формування української політичної нації»

Розмова з Іванною Климпуш-Цинцадзе – головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у 2016-2019 роках.