Google запустив сайт про історію кібернетики і комп'ютерів в Україні

Компанія Google спільно з Фондом історії та розвитку комп'ютерної науки і техніки створили проект "Інформаційні технології в Україні: історії та особистості" - про те, як народжувалися перші ЕОМ в Україні і які люди їх створювали.

Про це ІП повідомили у прес-службі Google в Україні.

Проект став можливим завдяки книгам і статтям відомого українського вченого Бориса Малиновського - очевидця та учасника цих подій, який першим висвітлив тему становлення української ІТ-галузі.

Інтернет-адреса проекту - uacomputing.com.

На сайті можна прочитати серію цікавих історій про становлення комп'ютерних технологій і електронних обчислювальних машин (ЕОМ) в Україні:

- появу "Машини логічного мислення" професора О.М. Щукарьова;

- відкриття академіком В.Є. Лашкарьовим p-n переходу, на основі якого був створений напівпровідниковий транзистор;

- створення першого в СРСР і континентальній Європі комп'ютера – "МЭСМ" - під керівництвом С.О. Лебедєва.

МЭСМ - 60 років першому комп'ютеру на континенті!

Окремої уваги заслуговують історії створення першої керуючої машини широкого призначення "Дніпро" і появи перших радянських попередників персональних комп'ютерів.

Далі почалася розробка і впровадження спеціалізованих комп'ютерів і систем управління для військово-морського флоту ("Успіх", "Карат", "Зірка") під керівництвом талановитих інженерів-конструкторів І.В. Кудрявцева, В.М.Плотнікова, О.М.Алещенко, та ін, а також створення бортових комп'ютерів для найпотужніших ракет: від "Сатани" до "Бурану".

Микола Амосов - широко відомий в Україні як видатний хірург і відомий письменник. У нашому проекті розкрита інша, не менш важлива частина його життя, присвячена становленню біокібернетики в Україні, засновником якої він став.

 Перша сторінка проекту має веселенький дизайн

Історію життя і творчості Віктора Глушкова, основоположник інформаційних технологій в Україні, неможливо вмістити в одну статтю.

Він увійшов у вітчизняну історію ІТ як розробник теорії цифрових автоматів, творець багатопроцесорних макроконвеєрних суперЕОМ і організатор Інституту кібернетики АН України, але "головною справою життя" Глушков вважав проект створення Загальнодержавної автоматизованої системи управління економікою СРСР – "ОГАС", з історією якої ми пропонуємо ознайомитися на нашому сайті.

Як створювалася перша у світі енциклопедія кібернетики. Глушков і Бажан

Всього за три післявоєнних десятиліття комп'ютеробудування в Україні наблизилося до світового рівня і подарувало світові цілу низку грандіозних відкриттів і винаходів. В Україні були створені і стали серійно випускатися близько ста різних типів комп'ютерів.

"Історія, на прикладі подій, що відбулися за три післявоєнних десятиліття, показує, - в Україні можливо створювати комп'ютери і технології світового рівня, -  зазначив президент Фонду історії та розвитку комп'ютерної науки і техніки Борис Малиновський. - І я вірю, що в майбутньому Україна не залишить без уваги отриманий раніше досвід і зуміє повторити "комп'ютерний бум" післявоєнних років".

"Ми сподіваємося, що цей проект допоможе українцям відродити інтерес до історії власної країни, - додав директор Google в Україні Дмитро Шоломко. - Допоможе дізнатися нові, часто несподівані факти щодо доробку українських вчених у розвиток світової науки, і отримати натхнення для роботи над новими відкриттями та розробками майбутнього".

Дивіться також:

Інтер-Нєт! Чому СРСР не зміг створити єдину інформаційну систему

Google присвятив головну сторінку уродженцю Львова

В панорамах Google з'явилися історичні пам'ятки Європи. ФОТО

1984: реклама першого Macintosh від Apple. ВІДЕО

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.