Спецпроект

В Росії хочуть звільнити музеї від сплати ПДВ при купівлі експонатів за кордоном

Російські музеї зможуть зменшити свої витрати при ввезенні культурних цінностей з-за кордону. Вже з наступного року їх пропонується позбавити від необхідності платити при цьому податок на додану вартість (ПДВ).

Про це пише Российская газета.

Такі зміни передбачені в проекті закону "Про внесення змін до статті 150 Податкового кодексу Російської Федерації". Він вже внесений російським урядом до Держдуми.

Досі російські музейники при ввезенні з-за кордону картин, скульптур, предметів старовини та інших експонатів, куплених за рахунок позабюджетних джерел, зобов'язані сплачувати ПДВ. Він становить 18 відсотків від вартості самого предмета. Якщо експонати купуються за державні гроші або даруються, таке правило не діє. Звільнені від сплати ПДВ при ввезенні культурних цінностей і приватні особи. Але державу не можна вважати єдиним інвестором в культуру. Музеям надають підтримку спонсори. А нерівні умови для державних галерей і музеїв і приватників і зовсім здаються абсурдними.

За рахунок скасування ПДВ музеї зможуть заощадити великі гроші. Тільки в минулому році музеї, що знаходяться у веденні міністерства культури, придбали 121 предмет, віднесений до культурних цінностей, і заплатили за ці експонати більше 62 мільйонів рублів, повідомляється в пояснювальній записці до проекту закону. Сума податку на додану вартість, яку вони заплатили при покупці експонатів за власний рахунок, склала при цьому більше мільйона рублів. Іноді вартість навіть однієї цінної картини або скульптури може сягати кількох мільйонів. Якщо буде введена пільга, у музеїв вивільняться гроші, які можна спрямувати на закупівлю нових експонатів, спрямувати вивільнені кошти на виплати стимулюючого характеру, збільшення заробітної плати музейних працівників, розраховують автори проекту документа.

Останні дні і смерть Міхновського

Вранці 4 травня 1924 року 4-річний син Володимира Шемета – Ждан – вийшов у садок свого дому. Там дитина першою побачила, на старій яблуні, повішаним майже двометрове тіло гостя свого батька – Миколу Міхновського. Згодом Ждан розповість Роману Ковалю, що батько знайшов у кишені покійного записку: "Волію вмерти власною смертю!"

Останнє інтерв'ю мисткині Людмили Симикіної

Через мою майстерню пройшли всі дисиденти. Всім шилась свита. Я знала всі біографії. Я їх втішала, жаліла. Я знімала ту напругу психічного тиску, одягали новий одяг, знімали той, що вони мали, і вони відважно носили це. Я мріяла про іншу державу, про інший устрій. А одяг шився для цієї мрії. Ось сутність моя була в 1960-ті роки.

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.