НІМЕЧЧИНА ВІДМОВИЛАСЯ ПЛАТИТИ ГРЕЦІЇ ЗА ДРУГУ СВІТОВУ

Міністерство зовнішніх справ Німеччини заявило, що німецький уряд вирішив - питання відшкодувань не обговорюється. Греція залишиться без виплат.

Про це повідомляє "Ґазета Виборча" з посиланням на агенцію "Франс пресс".

"Для нас дискусія на цю тему завершена, - додав речник МЗС. - Я не знаю про проведення між Берліном та Афінами будь-яких переговорів із цього приводу".

Минулого тижня міністерство фінансів Греції оголосило про створення робочої групи, яка займеться пошуком архівних документів, котрі обґрунтують вимоги фінансової компенсації від Німеччини за знищення під час Другої світової війни.

Раніше грецьке МЗС заявляло, що ніколи не відмовлялося від німецьких репарацій. Проте претензії до Берліну будуть висунуті "у свій час і після солідної підготовки".

Як відомо, у вересні цього року заступник міністра фінансів Греції повідомив, що грецький Мінфін має намір вимагати виплати репарацій від Німеччини через збитки, завдані країні під час Другої світової війни.

Конституційний суд Німеччини ухвалив в березні 2006 року, що країна не повинна виплачувати компенсацію особам про відшкодування збитків за військові злочини, скоєні під час Другої світової війни.

У 2010-му німецьке МЗС наголошувало, що Німеччина виплатила 74 мільйонів доларів грецьким жертвам нацистських злочинів за договором 1960 року - на додаток до коштів, що виплачуються жертвам примусової праці часів Третього Рейху.

Крім цього, німецька влада звертає увагу на надану в рамках програми інтеграції Греції до ЄС допомогу, яка оцінюється у 16 млрд євро.

В лютому цього року Міжнародний суд у Гаазі дозволив Німеччині не платити родичам людей, убитих під час Другої світової війни.

В жовтні 2010-го Німеччина завершила виплату репарацій, передбачених Версальським договором 1919 року після Першої світової війни.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.