Спецпроект

Джеймс Бонд у мадам Тюссо змінив імідж

У зв'язку з виходом нового фільму про Джеймса Бонда Музей мадам Тюссо в британській столиці моментально оновив свою експозицію, присвячену "агентові 007".

Про це пише ИТАР-ТАСС.

Відтепер скульптурне зображення актора Деніела Крейга, який грає у фільмі роль британського суперагента, а також Джуді Денч, що виконує роль "М" - глави спецслужби, постануть перед відвідувачами в новому вигляді.

Співробітники музею одягли фігури в оригінальні костюми, в яких вони знімалися в останньому за рахунком фільмі циклу - "007: Координати "Скайфолл". 

Воскова скульптура Деніела Крейга в ролі Джеймса Бонда відтепер одягнена в темно-синій смокінг, створений модним дизайнером Томом Фордом, білу бавовняну сорочку і чорну краватку-метелика. Фігуру Джуді Денч у ролі "М" нарядили в чорний костюм від Джорджо Армані, шовкову блузку і водонепроникний плащ сріблястого кольору.

Поряд з фігурами розміщений логотип фільму - цифри "007", зображення дула пістолета, що з'являється при показі титрів кінострічок про Джеймса Бонда, а також екран, на якому демонструються кадри з "007: "Координати "Скайфолл".

Ця картина побила у Великобританії рекорд касових зборів у перші три дні прокату серед усіх фільмів про Джеймса Бонда. За цей термін фільм зібрав в британському прокаті 20100000 фунтів (близько 32400000 доларів).

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.