Спецпроект

У жовтні 2013 року в Чехії відкриється єврейський музей

У жовтні 2013 року в Чехії відкриється єврейський музей, який, за словами його творців, буде разюче відрізнятися від всіх подібних установ, що з'явилися раніше.

Про це пише jewish.ru

Музей буде складатися не з однієї будівлі і навіть не з комплексу виставкових залів, розташованих в одному місті. Це буде музей національного масштабу, що включає в себе десять тематичних експозицій, кожна з яких буде розташована в одній з десяти відновлених синагог у різних містах країни.

Координатором проекту, що отримав назву "10 зірок" є Федерація єврейських громад Чехії, яка володіє будівлями, які увійдуть в музейний комплекс. Більшу частину фінансування взяв на себе Європейський союз, який виділив на проект 14 мільйонів доларів. Близько 15 відсотків коштів, необхідних для реалізації проекту, надає Міністерство культури Чехії.

"Фактично, це один музей, розкиданий по всій країні, - відзначає виконавчий директор Федерації єврейських громад Чехії Томаш Краус, - кожна експозиція буде присвячена тому чи іншому аспекту єврейської історії, культури, релігії. Ідея полягає в тому, що людина, що відвідала одну з частин музейного комплексу, прагнула би побувати і в інших".

Відновлення занедбаних синагог та інших об'єктів єврейської спадщини почалося в Чехії після Оксамитової революції 1989 року. Всього за 23 роки в країні було відновлено близько 65 будівель синагог. Деякі з них стали музеями.

Ідея створити об'єднаний музей, що складається з десяти філій, розташованих у різних містах країни, відрізняє чеський проект від десятків аналогів, відкритих в останні десятиліття по всій Європі - від невеликих "краєзнавчих" експозицій до таких масштабних проектів, який з'явився нещодавно в Москві, Російський єврейський музей толерантності або Музей історії польських євреїв, який відкриється у Варшаві в наступному році.

За структурою регіональні філії "10 зірок" будуть нагадувати модель Єврейського музею Праги, колекції якого, розбиті на тематичні експозиції, виставлені в декількох будівлях історичних синагог старовинного єврейського кварталу чеської столиці. Музей цей відвідують більше 500 тисяч осіб на рік, що робить його одним з найпопулярніших в країні.

Створюючи щось подібне в масштабах всієї країни, Федерація єврейських громад Чехії закликає до збереження й відновлення будинків історичних синагог. Багате проілюстровані тематичні експозиції розкажуть відвідувачам про різні аспекти повсякденного життя і побуту, архітектурі, декоративно-прикладному мистецтві, видатних рабинів, діячів науки і культури, якими пишається чеська єврейська громада.

"Велика частина експозицій буде присвячена саме цим темам, але в кожному будинку також буде і краєзнавча секція, присвячена історії єврейської громади даної місцевості, - розповів координатор проекту Ян Кіндерман, - знайдеться місце і для таких заходів, як концерти, лекції та семінари".

У деяких містах головна тема експозиції буде безпосередньо пов'язана з історією цих місць. Наприклад, місто Польна, розташоване між Прагою та Брно, став сумно відомим після того, як в 1899 році тут мав місце випадок кривавого наклепу. Експозиція "10 зірок", яка розташується у відновленій синагозі Польна, побудованої в XVII столітті, буде присвячена в першу чергу антисемітизму.

У місті Йічин, що на північний схід від Праги, народився письменник-сатирик і літературний критик Карл Краус. У колишній єврейській школі цього міста розташується експозиція, присвячена чеським літераторам єврейського походження.

Синагога XVII століття в Босковіце, відновлена ​​близько 12 років тому, розташована в центрі добре збереженого єврейського кварталу. Вона стане майданчиком для експозиції, присвяченої єврейським кварталами і гетто в різних містах Чехії.

А в Пльзені, де і сьогодні існує єврейська громада і діє синагога, постійна експозиція буде присвячена єврейській традиції і включить в себе відеоінтерв'ю з особами, що пережили Голокост.

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.