Спецпроект

Московський політехнічний музей закривається на п'ять років

Москвичі і туристи більше не побачать Політехнічний музей таким, яким він був до цього - в середу один з найстаріших науково-технічних музеїв світу, заснований у 1872 році, зачинився на реконструкцію. На цілих 5 років.

Про це пише metronews.ru.

Основні фонди музею будуть розподілені по інших майданчиках. Головне сховище експонатів і унікальна науково-технічна бібліотека найближчим часом буде знаходитися в будівлі колишнього автозаводу "Москвич".

На думку генерального директора музею Бориса Салтикова, "подібний розпад не означає закриття музею". Навпаки, музей буде розвиватися. Двори будівлі перетворяться на атріуми із зимовими садами, об'єднуючи музей з сусідніми скверами в одну зелену зону.

В останній день роботи музею, багато експонатів розбирають і упаковують просто на очах у останніх відвідувачів. Техніка відправиться на гостьову виставку в Музей ретро-автомобілів.

Близько сотні мотоциклів, що знаходяться в Політехнічному музеї, переїдуть в музей техніки Задорожного.

Частину основної експозиції планується перевезти в один із павільйонів Всеросійського виставкового центру.

Про реконструкцію Політехнічного музею в Москві читайте у розділі "Інтерв'ю"

Останні дні і смерть Міхновського

Вранці 4 травня 1924 року 4-річний син Володимира Шемета – Ждан – вийшов у садок свого дому. Там дитина першою побачила, на старій яблуні, повішаним майже двометрове тіло гостя свого батька – Миколу Міхновського. Згодом Ждан розповість Роману Ковалю, що батько знайшов у кишені покійного записку: "Волію вмерти власною смертю!"

Останнє інтерв'ю мисткині Людмили Симикіної

Через мою майстерню пройшли всі дисиденти. Всім шилась свита. Я знала всі біографії. Я їх втішала, жаліла. Я знімала ту напругу психічного тиску, одягали новий одяг, знімали той, що вони мали, і вони відважно носили це. Я мріяла про іншу державу, про інший устрій. А одяг шився для цієї мрії. Ось сутність моя була в 1960-ті роки.

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.