Мобільного оператора змусили прибрати рекламу з Леніним. ВІДЕО

Польський оператор мобільної мережі Heyah призупинив рекламну кампанію, в якій було використано образ лідера партії більшовиків і вождя соціалістичної революції в Російській імперії 1917 року Володимира Леніна. Причина - громадське обурення.

Реклама з Іллічем викликала збурення в суспільстві, а прибрати її просив у тому числі й Інститут національної пам'яті Польщі, повідомляє onet.pl.

Головний образ у рекламі - Ленін, який тримає в руці червоний прапор з новими розцінками на тарифи.

"Вождь світового пролетаріату" з'явився на рекламних площинах і у відеороликах на початку січня і одразу спричинився до протестів незадоволених громадян.

Рекламний плакат нового тарифу у вокзальному переході. Фото: onet.pl

"На адресу компанії надійшли незадоволені відгуки, до того ж у дискусії з'явилася ідеологічна складова, - зазначили речники мобільного оператора. - Тому ми вирішили припинити рекламну кампанію".

Оператор перепросив усіх, кого могла образити реклама з Леніним.

Протест проти рекламної кампанії організувало громадське об'єднання "Твоя справа", яке стежить за дотриманням добрих манер у рекламі і нараховує понад 10 тисяч активістів-добровольців.

У понеділок до протесту приєднався і керівник Інституту національної пам'яті Польщі Лукаш Камінський, який нагадав, що "Володимир Ленін був одним із найбільших злочинців XX сторіччя".

За словами Камінського, використання образу Леніна з маркетинговою метою є безвідповідальним розмиванням пам'яті про масовий терор і його жертви.

"Суспільні наслідки тієї кампанії можуть бути тим страшніші, що адресована вона молодим людям, у яких викликає позитивні асоціації, пов'язані з Леніним", - ідеться в листі голови ІНП до представників мобільного оператора.

Також у польському фейсбуці можна побачити відгуки на підтримку Леніна. Окремі користувачі пишуть, що це була "смішна" реклама, яка висміювала комуністичний пафос.

Дивіться також:

Як показує Леніна сучасний польський синематограф. ВІДЕО

У Рівному демонтували лайтбокси, де Ленін рекламує дискотеку. ФОТО

Чеську горілку рекламують Гітлер і Сталін. ФОТО

Естонські газовики розмістили на рекламі концтабір Аушвіц. ФОТО

В Індії відкрили магазин одягу "Гітлер". ФОТО

У Бухаресті "відреставрували" монумент Леніна у вигляді гідри. ФОТО

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.