Спецпроект

В "Ніч музеїв" одеситів зустрінуть Толстой і Святий Лука

Оформити колаж, поімпровізувати з римою або пройти квест в музеї одесити зможуть в ніч з суботи на неділю.

Про це пише segodnya.ua.

18 травня міські храми муз в рамках акції "Ніч музеїв" можна буде відвідати абсолютно безкоштовно. Подібні заходи проходять ще в 42 країнах Європи вже 16 років поспіль.

Навчитися робити колажі можна буде в Одеському музеї особистих колекцій імені Блещунова, який позиціонує себе як цілісний арт-об'єкт. Звідси - назва проекту: "Музей-колаж, колаж в музеї". Навчати модній техніці будуть українські, грузинські і вірменські художники. Відвідувачам видадуть матеріали, необхідні для основи: картон, папір, клей і тканини. Все інше одесити повинні принести самі. Підійдуть будь-які речі, принесені з дому: гудзики, хустки, серветки і навіть трамвайні квиточки. У залі повісять полотна, присвячені музею Блещунова, а інтелектуали зможуть подискутувати на тему сучасного мистецтва. У перервах між дебатами прозвучить етнічна музика Росії, Грузії та Вірменії в сучасній обробці, а під кінець програми всі прийшли зможуть покуштувати чаю та кави.

Співробітники Історико-краєзнавчого музею збираються зазивати гостей музичної вікториною, конкурсами та квестами. За флаєрам із зображеннями експонатів їх потрібно буде відшукати в залах серед сотень інших речей. Діти будуть змагатися в конкурсі малюнка - їм запропонують намалювати музей. Переможці отримають у подарунок книги про музеї та набори канцелярії. Народ буде розважати духовий оркестр студентів Музичної академії та артистів філармонії, а також танцюристи хореографічної школи "Фламенко". Крім того, в музеї пройде поетичний марафон, а завершиться програма "Сузір'я муз" фаєр-шоу та флешмобом з обіймами.

У Літературному музеї вечір присвятять поезії. Вірші прочитають відомі російські та одеські поети: Ігор Волгін, Юрій Арабов, Андрій Родіонов, а пізніше в Саду скульптур відбудеться поетичний марафон. Вірші розбавлять авторськими піснями української поетеси, композитора і виконавця Олени Касьян.

У Художньому музеї відзначать знаменний день двома виставками картин: "Паралельними світами" одесита Олександра Дмитрієва та київського художника Антона Логова. Також у храмі мистецтва покажуть німий ретроспективний фільм про життя художників XX століття "Ханка". А ближче до ночі одеський краєзнавець Сергій Сєдих розповість про історію заснування Художнього музею.

У Музеї західного і східного мистецтва підготували одразу два майстер-класи. Художник Віталій Дець буде навчати живопису, а шити м'які іграшки, майструвати прикраси та сувеніри допоможуть майстри з декоративно-прекладного мистецтва. Самі музейники перевдягнуться у персонажів відомих картин. "Ми одягнемо костюми, схожі на ті, в яких зображені відомі особистості. Наприклад, я буду виглядати, як святий Лука. Мої колеги перевдягнуться у дружину графа Толстого і в графа Воронцова. Для достовірності образу нас навіть загримують. Ми сядемо біля картин, на яких зображені ці люди, і кожен бажаючий, підійшовши до нас, зможе дізнатися про наших прототипів більш докладно ", - розповів науковий співробітник музею Володимир Островський.

Музей історії євреїв Одеси "Мигдаль-Шорашим" розкриє свої двері на день пізніше за інших. 19 травня там відкриють експозицію, присвячену культурним зв'язкам між Ізраїлем і Одесою "Єрусалимська ніч в єврейському музеї". Відвідувачі зможуть побачити зібрання одеського колекціонера Анатолія Дроздовського - листівки, книги, документи і фотознімки відомих одеситів: лейтенанта Шмідта, авіатора Сергія Уточкіна, артиста Олександра Вертинського, а також видання єврейського поета Хаїма Бялика і письменника Володимира Жаботинського.

Приємна новина для шанувальників сучасного мистецтва - в "Ніч музеїв" на Бєлінського, 5, після переїзду відкриється оновлений Музей сучасного мистецтва. Робота установи розпочнеться з показу проекту Мирослава Кульчицького "Соціальний магнетизм" та виставки Людмили Ястреб і Віктора Маринюка.

Практично всі музеї міста в рамках акції "Ніч музеїв" можна буде відвідати безкоштовно. Винятком став лише музей воскових фігур "У баби Уті", що на Рішельєвській, 4. У цей день можна буде заощадити 20% від вартості квитка. Якщо у звичайний день вхід для дорослих коштує 30 грн, то в ніч музеїв подивитися на воскові фігури можна буде за 24 грн, а за дитячий квиток потрібно викласти 16 замість 20 грн.

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.