Спецпроект

Російський музей фотографії організував кінопокази

У Російському музеї фотографії проходить експозиція робіт відомого кінооператора, фотографа, лауреата російських і міжнародних нагород В'ячеслава Сачкова. У рамках виставки організовані кінопокази популярних документальних робіт автора.

Про це пише nn.mk.ru.

Представлена ​​в музеї портретна галерея видатних діячів культури, науки, мистецтва Росії та світу, дає можливість побачити їх з іншого боку. У більш ніж п'ятдесяти фотопортретах чорно-білим графічним малюнком автор наполягає на більш уважному вивченні героїв. Виразні фотографії акцентують увагу на виразі обличчя і настрої героїв.

Фотограф в день відкриття виставки "Зустрічі, послані долею" відвідав Нижній Новгород і розповів про труднощі своєї професії. Сачков розповів, як, прагнучи роздобути гарний кадр, одного разу мало не випав з літака, а іншого разу не потрапив в дорожню аварію на вантажівці. В'ячеслав каже, що його роботи - свого роду данина поваги людям, якими він захоплюється. Найскладнішим і вдалим своїм кадром він вважає диригентський жест Валерія Гергієва .

Сачков, крім фотографії, проявив себе в професії оператора.

"Якщо у автора виставки є відеоматеріал, ми транслюємо його у вигляді презентації. Зараз прийняли рішення організувати цілий цикл кінопоказів", - прокоментувала захід науковий співробітник музею Ольга Карасьова. - "Побачити фотографії, обговорити фільми приходять люди різного віку: від школярів до пенсіонерів. Та й сам цикл документалістики Сачкова розрахований на широку аудиторію. Наприклад, телесеріал "Народжені в СРСР", де В'ячеслав виступав оператором, розповідає про людей, народжених в державі, якої вже немає, і кожні сім років, простежується їх життя на тлі соціальних і політичних змін."

Відвідати виставку заслуженого майстра нижегородці встигнуть до 6 -го жовтня. Кінопокази пройдуть 3, 5, 6 жовтня.

Теми

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.