Спецпроект

Музей музичної культури імені Глінки починає "перезавантаження"

Новий сезон у Центральному музеї музичної культури імені Глінки буде відзначений "перезавантаженням" - відвідувачам запропонують ряд нових за своєю концепцією і творчому втіленню проектів, орієнтованих на різний вік і музичні уподобання.

Про це пише ria.ru.

"Перезавантаження" торкнеться різних напрямків діяльності музею. Так, колекцію унікальних музичних інструментів можна буде побачити у віртуальному вигляді на офіційному сайті музею. Крім того, музей обзавівся технічною новинкою - аудіогідом AudioPen. З його допомогою відвідувачі зможуть самостійно продовжити індивідуальний маршрут екскурсії, дізнатися про історію інструментів і почути їх звучання.
Директор музею розповів, що унікальні інструменти з Держколекціі Росії вирішено забезпечити спеціальними нанодатчиками. "Держколекція - єдине у своєму роді музейне зібрання, в якому всі інструменти знаходяться в робочому стані, і на багатьох з них грають наші знамениті музиканти, які гастролюють по всьому світу, - повідомив Михайло Бризгалов . - Нові "наноштуки" дозволять нам відстежувати місце розташування інструменту в будь-якій точці планети".

Концертна діяльність Музею імені Глінки в новому сезоні також буде відзначена нововведеннями. Одним з них стане цикл Данила Крамера "Музейний джаз". Для молоді призначено інтерактивний проект "Музичний LIKBEZ", програми якого будуть формуватися з урахуванням думки користувачів соціальних мереж .

Однією з новинок сезону буде перший в Росії фестиваль саундтреків "кінозвуком", в рамках якого пройде п'ять концертів. Кожен з них буде присвячений одній темі: мультфільмам, відеоіграм, російському і зарубіжному кіно. Концерт-відкриття огляду 6 жовтня стане презентацією всього проекту: в ​​оригінальних аранжуваннях прозвучить музика з фільмів "Початок" , "Пірати Карибського моря", "Кримінальне чтиво", мультфільмів "Рожева пантера", "Сімпсони", відеоігор "Мафія", Angry Birds у виконанні таких колективів, як Noir Quartet, Eclectic Sound Project, Twins Piano Duo, Ivanov Vibe Band та інших.



Теми

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.