Велику Французьку революцію виклали онлайн. СКАНИ

Стенфордський університет і Національна бібліотека Франції виклали в мережу 14 тисяч зображень - у великому розширенні - в рамках проекту "Цифровий архів Французької революції".

Проект складається з двох частин - "Парламентські архіви" і "Зображення Французької революції".

Робочі мови архіву - англійська та французька.

Інтернет-адреса проекту - frda.stanford.edu.

Архів містить документи та зображення, розсортовані за часовою шкалою, що дозволяє легко знайти потрібний артефакт.

 Парламентські архіви

Крім документів, користувач архіву може переглянути скани тогочасних ілюстрацій, гравюр, фотографій медалей, монет та інших предметів.

 Меркурію - символу торгівлі - перекривають кисень

Кожна одиниця контенту атрибутована за походженням, авторством і місцем зберігання оригіналу.

 Підписи депутатів-радикалів під присягою про проголошення Національних установчих зборів

Крім хронологічної шкали, автори пропонують і тематичні розділи - від "Король і королівська родина" й "Політичне суперництво та соціальні конфлікти" до "Політика в будуарі" (з фактично тогочасною порнографією, яка зображувала життя привілейованих станів).

Страта короля Людовіка XVI-го

Велика Французька революція (1789-1799) вважається головним переломним моментом в історії європейської демократії.

Внаслідок системних революційних подій абсолютна монархія у Франції впала, було проголошено світську парламентську республіку "вільних громадян". Конституційні права де-юре отримали буржуазія, ремісники та селяни.

 Карикатура 1789 року. "Третій стан" (міщани, купецтво та селяни) тягне на собі два привілейовані у французькій монархії стани (шляхту і священників). Третій стан був рушійною силою революції

Бурхливий розвиток політичного процесу під час революції призвів до радикалізації суспільства, масових страт (було страчено і самого короля), військових мобілізацій та експорту республіканських ідей в сусідні країни.

Жахіття революційного терору у британській імперській пропаганді

Зрештою до влади прийшов успішний республіканський воєначальник Наполеон Бонапарт, якого в 1804 році проголосили імператором.

Дивіться також:

Відкрито онлайн-архів Першої світової війни. ФОТО

В інтернет виклали знайдений у церкві архів ОУН(м)

Як писати про Голодомор. Інструкція російським архівістам

Оцифровано архівні щоденники бійців УПА

Інші матеріали за темою "Архіви"

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.