В Угорщині зняли відеоролик до річниці повстання 1956 року. ВІДЕО

Угорці зняли зворушливий соціальний відеоролик у пам'ять про Угорське антикомуністичне повстання в жовтні - листопаді 1956 року.

Відео опубліковане на сервісі "YouTube" під назвою "Пам'ятаймо!". Ролик розповідає історію літнього чоловіка, який іде вулицями Бадапешта в наші дні та згадує революційні події жовтня-листопада 1956 року, в яких він брав участь.

Відео закінчується гаслом "Де героїв не забувають, там будуть нові".

Як відомо, цього року виповнилося 60 років Угорській революції 1956 року. Антирадянське повстання в Угорщині розпочалося в жовтні 1956 року внаслідок незадоволення громадян політикою cталіністських керівників єдиної тодішньої легальної партії - Угорської партії трудящих (УПТ).

Внаслідок повстання було фактично ліквідовано УПТ і комуністичну службу державної безпеки. Під час революційних подій більше 2,6 тисячі угорців було вбито і більше 19 тисяч - поранено.

Неформальним лідером повстанців став популярний за свої реформи прем'єр-міністр Імре Надь, який відновив багатопартійну систему і оголосив про підготовку до вільних виборів. 

Зокрема, 2 листопада уряд оголосив про вихід Угорщини з Організації Варшавського договору і звернувся до Організації Об'єднаних Націй та західних держав по допомогу проти вторгнення радянських військ. 

Тим часом у Кремлі підготували відповідь - розпланували військову атаку і призначили новий уряд.

4 листопада 1956 року радянські танки з санкції Микити Хрущова розпочали наступ, щоб привезти в Будапешт новий уряд і нову марксистську силу - Угорську соціалістичну робітничу партію. 

Саму демократичну революцію придушили радянські війська, натомість після цього "відзначився" угорський комуністичний режим. Було розстріляно та повішено близько 300 борців за свободу, майже 13 тисяч людей отримали різні терміни ув'язнення, 200 тисяч були змушені рятуватися втечею за кордон.

Дивіться також:

Міністр, який переслідував угорських революціонерів

Міністра внутрішніх справ соціалістичної Угорщини засудили на 5 років

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.