Україна починає згадувати ювілей УПА в річницю першого бою. ІНФОГРАФІКА

Першими українські повстанці атакували нацистів — нагадали українські історики на прес-конференції в Укрінформі сьогодні, 8 лютого.

Цьогоріч виповнюється 75 років з часу створення Української повстанської армії, символічним днем заснування якої є 14 жовтня 1942 року. В лютому сотня УПА під командуванням 35-річного Григорія Перегіняка дала перший бій — це була атака на нацистський гарнізон містечка Володимирець на Волині. Тож цими днями саме антинацистський фронт УПА у фокусі уваги Українського інституту національної пам’яті.

"Відповідь нескореного народу. Таким є гасло інформаційної кампанії і так ми пояснюємо феномен УПА. Підпільної армії, котра боролася з тоталітаризмами найдовше в Європі", — відкрив прес-конференцію Володимир В’ятрович, Голова Українського інституту національної пам’яті.

 Зліва праворуч: Іван Патриляк, Андрій Когут, Володимир В'ятрович, Пилип Іллєнко та Сергій Квіт. Фото: УІНП.

УПА стала відповіддю на жорстоку окупаційну політику, що змусила українців організуватися у збройні підрозділи, котрі стали частинами Української повстанської армії.

Армії, через яку пройшло понад сто тисяч осіб, за участь у повстанському русі чи його підтримку каральними органами СРСР було репресовано понад півмільйона людей.

Лого інформаційної кампанії до 75-ліття УПА

Окрім нього, національну інформаційну кампанію до 75 річниці створення УПА "УПА — відповідь нескореного народу" презентували Директор Галузевого державного архіву СБУ Андрій Когут; Декан історичного факультету Київського національного університету ім. Т.Шевченка, член Вченої ради Центру досліджень визвольного руху Іван Патриляк; Голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко та Голова Вченої Ради Національного університету "Києво-Могилянська академія" Сергій Квіт.

Впродовж року заплановано висвітлити інформацію про головні фронти боротьби УПА — антинацистський та антикомуністичний, про що розкажуть виставки та міжнародна наукова конференція.

 Для збільшення клацніть тут.

Інститут також бере участь в підготовці нового законопроекту про реабілітацію жертв політичних репресій. Державне агентство України з питань кіно планує провести спеціальний кінофестиваль.

Андрій Когут повідомив, що найбільше архівних документів про УПА — в Архіві СБУ. Згідно Закону про доступ до архівів, кожен може вільно з ними ознайомитися.

"Для зручності зацікавлених працює Електронний архів. Сьогодні в ньому понад 10 тисяч документів з історії визвольного руху 1940-х доступні он-лайн. До річниці першого бою ми підготували також спеціальну колекцію "Антинацистський фронт УПА".

Фото: УІНП.

Іван Патриляк розповів про антинацистську боротьбу УПА:

"Повстанський рух довший час мав беззаперечно антинімецький характер. Основною метою оунівців було визволення України від загарбників, і лише перебіг війни диктував приналежність ворога. Коли території перебували під німецькою окупацією – українські націоналісти вели методичну, добре сплановану боротьбу проти нацистів.

Це була всебічна кампанія: крім збройних нападів, велася потужна інформаційна робота – повстанці поширювали листівки, вели пропагандивну роботу, зривали відправлення населення на примусові роботи до Німеччини.

І саме українських націоналістів нацисти сприймали як найбільшу загрозу своєму пануванню в краю протягом 1942—1944 років. УПА зробила максимум, що в такій ситуації могла зробити партизанська армія без жодної зовнішньої підтримки".

 Для збільшення клацніть тут.

Пилип Іллєнко акцентував, щопротягом часів незалежності українські кінематографісти неодноразово зверталися до тематики УПА. Проте через загальні проблеми українського кінематографу, ці ігрові фільми повноцінно не потрапили до українського глядача. 

Іллєнко розповів про нову ініціативуДержавного агентства України з питань кіно:створити колекції відновлених фільмів, присвячених УПА, і презентувати їх за допомогою пересувного кінофестивалю, а також онлайн.

Сергій Квіт нагадав проприйняту у 2015 році "Концепцію національно-патріотичного виховання дітей та молоді". Сергій Квіт зауважив, що "Наші школи в цьому році також будуть звертати увагу на відзначення річниці УПА, тому що в основу цього документа була покладена ідея національно-патріотичного і громадянського виховання. Тобто національно-патріотичне виховання є частиною громадянського виховання. Це означає, що ця дата української історії адресується не лише українцям, але всім громадян України".

Більше про антинацистську боротьбу — у розробленій Українським інститутом національної пам’яті, Центром досліджень визвольного руху та Українським кризовим медіа-центром інфографіці "Антинацистський фронт УПА".

Для збільшення клацніть тут.

Як свідчать результати соціологічних опитувань, оцінка українцями діяльності УПА залежить від рівня поінформованості про неї. Впродовж семи десятиліть архівні дані про українських повстанців були засекречені.

Вільний доступ громадянам до документів КГБ та конфіскованих спецслужбою матеріалів УПА Україна відкрила щойно з 2015 року. Тож, на переконання Інституту національної пам’яті та громадських діячів, існує потреба донесення до громадськості фактів з історії боротьби ОУН та УПА під час та після Другої світової війни.

Повний запис прес-конференції:

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.