In memoriam. Померла режисер Кіра Муратова

6 червня померла відома українська режисер Кіра Муратова.

Про це повідомляє "Українська правда" з посиланням на Buro 24/7.  Інфорацію також підтвердив чоловік Муратової Євген Голубенко.

Кірі Муратовій (у дівоцтві - Коротковій) було 83 роки. Вона народилася в м. Сороки в Румунії (нині це Молдова) у 1934 році. Навчалася в Московському державному університеті та Всесоюзному державному інституті кінематографії.

У 1961 році Кіра Муратова стала режисером на Одеській кіностудії.

Славу здобула завдяки своїм першим фільмам "Короткі зустрічі" (1967) і "Довгі проводи" (1971).

Кіра Муратова з чоловіком Євгеном Голубенком. Фото: 24smi.org

Фільм Муратової "Астенічний синдром" в 1990 році отримав Гран-прі Берлінського кінофестивалю. Трагікомедію "Настроювач" показували на фестивалі у Венеції. Останніми роботами режисера стали драми "Мелодія для шарманки" і "Вічне повернення. Кастинг".

2012 року Муратова заявила про завершення кар'єри режисера.

Кіра Муратова жила і працювала в Одесі.

Прізвище Муратова вона взяла від першого чоловіка Олександра, однак шлюб розпався в 1970-х роках. Пізніше вона зійшлася з Євгеном Голубенком.

«Сувенір» для засновника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя

До постаті засновника, організатора і першого керівника Служби безпеки (СБ) ОУН Миколи Лебедя була прикута особлива увага органів КГБ. Навіть коли він опинився далеко за океаном, у США, до нього намагалися підіслати агентів, дізнатися про його погляди, вивідати плани, вчинити гучну провокацію і навіть мали намір за його допомогою реанімувати пошуки золота ОУН, закопаного у прикарпатських лісах.

Леся Гасиджак: «Пам’ятання минулого робить нас українцями»

Публічне інтерв’ю з Лесею Гасиджак, очільницею Музею Голодомору, у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Хто насправді була дружиною гетьмана Мазепи

На Афоні знайдено унікальний рукопис, а в ньому — її ім’я, і це не Ганна Фридрикевич.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам слід якнайшвидше завершити процес формування української політичної нації»

Розмова з Іванною Климпуш-Цинцадзе – головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у 2016-2019 роках.