АНОНС: У Києві розкажуть про координацію слідчих дій та побудову Музею Майдану

Брифінг, присвячений координуванню слідчих дій ГПУ і процесів меморіалізації та музеєфікації на алеї Героїв Небесної Сотні в Києві.

Про це повідомляє Український інститут національної пам’яті.

Територія майбутнього Музею Революції Гідності

 

27 червня завершився Міжнародний архітектурний конкурс проектів на кращу проектну пропозицію щодо об’єкта "Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні - Музей Революції Гідності".

Визначено переможців у двох номінаціях: "Меморіал Героїв Небесної Сотні" та "Музей Революції Гідності". Відповідно до Розпорядження Кабінету Міністрів України №219-р від 28.02.2018 року, замовником на проектування та будівництво цього об’єкта став Національний музей Революції Гідності. Тривають активні підготовчі роботи. Початок будівництва заплановано на жовтень 2018 року.

Водночас Департамент спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами вчинення злочинів у центральній частині Києва в період з листопада 2013 року по лютий 2014 року.

13 липня в Генпрокуратурі відбулася нарада за участі представників Департаменту спецрозслідувань, Українського інституту національної пам’яті, Національного музею Революції Гідності й адвокатів родин Небесної Сотні з метою координації слідчих дій і процесів будівництва меморіально-музейного комплексу. За результатами наради її учасники запрошують представників ЗМІ на брифінг.

Спікери:

Сергій Горбатюк, керівник Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України.

Володимир В’ятрович, голова Українського інституту національної пам’яті.

Ігор Пошивайло, генеральний директор Національного музею Революції Гідності.

Наталія Бойків, заступник Голови ГО "Родина Героїв Небесної Сотні".

Час: 17 липня, вівторок, 10.00

Місце: Український кризовий медіа-центр, вул. Хрещатик, 2, м. Київ

Довідки та акредитація за телефонами: 098 661 18 33 та 063 97 259 84

Нагадуємо, що раніше Департаменту спецрозслідувань Генеральної прокуратури України призупинив спорудження Музею Революції Гідності.

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.