Невідомі ескізи до "Маленького Принца" знайшлися у Швейцарії. ФОТО

На півночі Швейцарії знайшли кілька ранніх ескізів до всесвітньо відомого твору Антуана де Сент-Екзюпері "Маленький принц".

Ці малюнки викупив на аукціоні 30 років тому колекціонер і магнат Бруно Стефаніні, який помер минулого року. Інформація про знахідку з'явилася в місцевій газеті Landbote 15 серпня, повідомляє телеканал France24.

Ескізи зберігалися в папці з іншими роботами письменника в доброму стані в будинку м. Вінтертур кантону Цюрих. Серед паперів також був любовний лист Сент-Екзюпері до дружини.

 
Ескіз ілюстрації розмови Маленцького Принца з Лисом
 Stiftung für Kunst, Kultur und Geschichte, Winterthur, Switzerland

Сам письменник у 1915—1917 роках жив у Швейцарії, де ходив до школи в кантоні Fribourg.

Бруно Стефаніні був одним із найбільших колекціонерів Швейцарії, який до смерті назбирав 60 тисяч мистецьких робіт. У Вінтертурі він осів, щоб управляти своїми мистецькими активами.

Ескізи Сент-Екзюпері він придбав у 1986 році на аукціоні в м. Bevaix. Серед малюнків – зображення розмови Маленького Принца з лисом, п'яниці, який сидить на своїй планеті та відоме зображення удава, який з'їв слона.

 
Зустріч із п'яницею та удав, що проковтнув слона
 STIFTUNG FÜR KUNST, KULTUR UND GESCHICHTE, WINTERTHUR, SWITZERLAND

Як повідомляє Artnet News, ескізи знайшлися, коли після смерті Стефаніні в грудні 2018 року заснована ним організація – Фонд мистецтва, культури та історії – почала впорядковувати архів. Куратор фонду Елізабет Гроссманн розповіла, що Музей Вінтертура зв'яжеться з Бібліотекою Моргана в Нью-Йорку, США, де зберігаються оригінальні ескізи Сент-Екзпері, щоб поінформувати їх про знахідку.

ДОВІДКА:

"Маленький принц" – найвідоміший твір французького письменника Антуана де Сент-Екзюпері, філософська казка про міжзоряну подорож хлопчика-принца з іншої планети. Письменник написав її в 1942 році в Нью-Йорку, а друком вона вийшла наступного року. Усього було продано 145 мільйонів примірників, перекладених 270 мовами.

Австралійські українці у В’єтнамській війні

Народились у Німеччині, жили в Австралії, воювали у В’єтнамі на боці США. Матеріали австралійського національного архіву, реєстр ветеранів, журнали бойових дій розкривають крихти інформації про покоління українських мігрантів, яке було створене однією війною та потрапило на іншу.

"Пам’ять може зробити нас людьми, які змінять Україну", - Максим Остапенко

Інтерв’ю з директором "Києво-Печерської лаври" для Музею "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова.

"Мене 2-річну витягнули з-під мертвої мами". Радіо Свобода побувало в селі Угли, що пережило Волинську трагедію

Сарни ‒ Український інститут національної памʼяті отримав звернення від польської громадянки Кароліни Романовської щодо можливості проведення пошуку та ексгумації останків членів її родини, яких убили 12 травня 1943 року. УІНП погодив ці пошукові роботи в селі Угли Рівненської області на 2025 рік. Радіо Свобода поїхало в село Угли, що у Сарненському районі Рівненщини, щоб дізнатися, що там нагадує про трагедію 81-річної давнини? Що залишилося у пам'яті місцевих жителів про ті страшні часи в роки Другої світової війни?

Осип Тюшка. 40 років поряд зі Степаном Бандерою

Він був одним із найближчих друзів Степана Бандери. Вони потоваришували ще під час навчання у Стрийській гімназії. Разом входили до керівних ланок у Пласті й ОУН, мали близькі ідейні переконання й погляди на національно-визвольних рух, одночасно відбували ув'язнення в гітлерівському концтаборі Заксенхаузен, спільно розбудовували структуру ОУН революційної після Другої світової війни і були об'єктами оперативних розробок кдб. Тільки роль і місце у тих чекістських планах і заходах для кожного відводилися різні.