У Луврі відкрили грандіозну виставку Леонардо да Вінчі

Виставка до 500-річчя від дня смерті Леонардо да Вінчі відкрилася в паризькому Луврі 24 жовтня

Про це пише ВВС.

Кураторам виставки вдалося зібрати понад 160 робіт Леонардо да Вінчі - деякі передали Лувру на час проведення виставки королева Великої Британії Єлизавета II, а також Білл Гейтс і його дружина Мелінда

 
ввс

Виставка в Луврі триватиме чотири місяці. За цей час, як очікується, її відвідає понад пів мільйона людей. Куратори кажуть, що хочуть допомогти відвідувачам отримати глибше розуміння методів роботи художника. Тому на виставці представлені записи да Вінчі, його ескізи, а також результати досліджень його картин, зокрема в інфрачервоному випромінюванні.

Технології віртуальної реальності допоможуть відвідувачам побачити непомітні неозброєному оку деталі робіт художника.

Нещодавні дослідження деяких картин Леонардо да Вінчі в інфрачервоному випромінюванні допомогли побачити кілька прошарків зображень, котрі ховаються за кінцевим варіантом картини.

Один з найвідоміших малюнків Леонардо да Вінчі - "Вітрувіанська людина" - також буде представлений на виставці, однак лише впродовж двох місяців. Малюнок привезли з Галереї Академії у Венеції до паризького Лувру безпосередньо напередодні відкриття виставки.

 

В Італії асоціація Italia Nostra намагалася домогтися заборони на вивезення відомого малюнка, наполягаючи, що ця робота художника повинна постійно перебувати в спеціальних умовах, а транспортування та освітлення на виставці можуть завдати їй непоправної шкоди.

Однак, суд в Італії вирішив, що "Вітрувіанська людина" все ж може бути представлена на виставці в Парижі.

"Мона Ліза" - можливо, найвідоміша робота Леонардо да Вінчі, - буде представлена на виставці за допомогою технологій віртуальної реальності.

 
COURTESY HTC VIVE ARTS

Сама картина залишиться в постійній експозиції Лувру, де вона розташована за куленепробивним склом. Таке рішення ухвалили через те, що пропускна здатність залів виставки в кілька разів нижча, ніж пропускна здатність залу постійної експозиції.

Однак, відвідувачі виставки зможуть подивитися на портрет завдяки технології віртуальної реальності та ознайомитись з результатами досліджень картини.

Як обіцяють автори проєкту Vive Arts, відвідувачі зможуть побачити такі деталі портрета, які неможливо роздивитись без використання спеціальних технологій.

На виставці представлені картини, які королева Єлизавета II передала Лувру на час проведення виставки. Зазвичай ці роботи Леонардо да Вінчі зберігаються у Віндзорському замку і недоступні для широкого загалу.

На виставці в Луврі представлені роботи інших художників Ренесансу, а також скульптури. Куратори виставки кажуть, що зробили це, щоб показати роботи Леонардо в контексті епохи.

Леонардо народився у місті Вінчі, в Тоскані, 1452 року. Його інтереси не обмежувалися живописом, він був також скульптором, архітектором, математиком. Кілька років перед своєю смертю в травні 1519 року він провів у Франції - за запрошенням короля Франциска I.

Ця обставина стала одним з аргументів у недавній суперечці між Італією і Францією.

Виставка, яку Лувр готував протягом багатьох років, опинилася під питанням в кінці минулого року, коли італійська права партія "Ліга Півночі" виступила проти надання Франції кількох робіт художника, заявивши, що Італія, віддавши роботи, опиниться "на узбіччі великої політичної події".

У листопаді минулого року заступник міністра культури Італії Люсія Боргонцоні заявила: "Леонардо був італійцем. Він лише помер у Франції. Франція не може отримати все".

Крапку в цій суперечці поставили лише минулого тижня, коли суд з адміністративних справ в Італії постановив, що малюнок "Вітрувіанська людина", який зберігається в галереї у Венеції в приміщенні, де підтримується постійна температура, може бути доставлений на виставку в Лувр.

При цьому суд послався на виняткову важливість виставки в Луврі для всього світу.

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.