Меджліс затвердив план меморіальних заходів

У Меджлісі кримськотатарського затверджені меморіальні заходи, які проводитимуться в Україні, включаючи тимчасово окупований Крим , та в інших країнах світу, напередодні і в день 18 травня - Дня пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу

 

Обмежувальні заходи, вжиті у зв'язку з пандемією COVID-19 як в Україні, так і в інших державах, істотно змінили характер та форми меморіальних заходів, що проводитимуться напередодні та в день 18 травня.

Але кримські татари завжди, навіть в самі безвихідні роки вигнання і комендантського режиму не зраджували пам'ять про жертв депортації, ні на хвилину не зупинялись у своїй боротьбі за повернення на свою Батьківщину.

Кримськотатарський народ, зберігаючи власну гідність і відданість своїй землі, і в умовах російської окупації Криму вшануватиме пам'ять жертв геноциду 18 травня 1944 року.

18 травня - День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу

(меморіальні заходи, присвячені пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу)

І. Меморіальні заходи, які відбуватимуться у всіх населених пунктах тимчасово окупованого Криму (Україна)

1.1. Покладання квітів до пам'ятників, пам'ятних каменів і пам'ятних знаків, встановлених на вшанування пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Вчинення ДУА (молебну).

Місцеві та регіональні меджліси, активісти кримськотатарського національного руху

18 травня: з 08.00 до 15.00

З огляду на обставини, зумовлені пандемією COVID- 19, церемонії покладання квітів і здійснення ДУА рекомендується проводити невеликими групами в складі 3-5 чоловік, із застосуванням індивідуальних засобів захисту.

1.2. Підняття над житловими будинками або на флагштоках, а також встановлення на балконах квартир кримськотатарських національних прапорів, обрамлених чорною траурною стрічкою.

17 травня (вечір) - 20 травня (вечір)

1.3. "Сюкюнет дак'аси " / "Хвилина мовчання"

18 травня: 12.00 -12.01 за Київським часом.

"Сюкюнет дак'аси" / "Хвилина мовчання" буде оформлена відповідною заставкою (звуки метронома) на екранах українських телевізійних каналів.

1.4. Онлайн-флешмоби, онлайн - акції та інші заходи, які ініційовані та проводитимуться кримськотатарськими громадськими та творчими колективами (без колаборації з російським окупантами та їх прислужниками).

ІІ. Меморіальні заходи, які відбуватимуться на материковій частині території України - у Києві, в окремих обласних і районних центрах 17 -18 травня 2020 року

2.1. XIII сесія Кримського дискусійного клубу. Вебінар на тему: "Визнання геноциду і протидію дискримінації кримськотатарського народу"

15 травня, з 15:00 до 16:30

Експерти: Рефат Чубаров, Голова Меджлісу кримськотатарського народу,

Олівер Лооде, член Постійного Форуму ООН з питань корінних народів 2014-2016роки,

Гульнара Бекірова, історик, к.п.н,

Трохим Луговий, Прокурор кримінального провадження Прокуратури АР Крим,

Александ Позняк, адвокат,

Борис Бабин, д.ю.н., професор 

Модератор: Ескендер Барієв - голова Правління Кримськотатарського Ресурсного Центру, член Меджлісу кримськотатарського народу.

2.2. Спільний ДУА (молебень) (у режимі онлайн) в пам'ять про жертви геноциду кримськотатарського народу

Духовне управління мусульман Криму

17 травня: 21.00

2.3. Покладання квітів до пам'ятних каменів і пам'ятних знаків, встановлених на згадку жертв геноциду кримськотатарського народу. Вчинення ДУА (молебна).

18 травня: з 08.00

Херсонський регіональний меджліс. Херсонський міський меджліс, кримськотатарські громадські та релігійні організації

З огляду на обставини, зумовлені пандемією COVID- 19, церемонії покладання квітів і здійснення ДУА рекомендується проводити невеликими групами в складі 3-5 осіб та з застосуванням індивідуальних засобів захисту.

2.4. "Сюкюнет дак'аси" / "Хвилина мовчання"

18 травня: 12.00 -12.01 за Київським часом.

"Сюкюнет дак'аси" / "Хвилина мовчання" буде оформлена відповідною заставкою (звуки метронома) на екранах українських телевізійних каналів.

2.5.Онлайн-конференція "Вшанування пам'яті жертв геноциду крімськотатарського народу: завдання для української влади и громадянського суспільства"

Організатори: Меджліс кримськотатарського народу, кримськотатарські громадські організації 18 травня 2020 року Час проведення: 14.00 -15.15

Учасники відеоконференції:

Голова Меджлісу кримськотатарського народу, представники обласних і міських органів влади України, історики, політологи, правозахисники, представники місцевих меджлісів, кримськотатарських громадських організацій, культурних центрів.

2.6. Міжнародний траурний онлайн-мітинг, присвячений пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

18 травня

Початок - 16.00, завершення - 17.30 за Київським часом

Модерація Міжнародного траурного мітингу здійснюватиметься Меджлісом кримськотатарського народу. Міжнародний траурний мітинг буде вестися кримськотатарською та українською мовами. Виступи відбуватимуться кримськотатарською, українською, англійською та турецькими мовами. Міжнародний траурний онлайн-мітинг проводитиметься на базі хмарної платформи ZOOM з одночасною трансляцією в соціальних мережах і ТВ каналах.

2.7. "Спільний Біль. Спільна історія". Онлайн-дискусія до Дня пам'яті жертв геноциду крімськотатарського народу.

18 травня. Початок о 19.00

Спікери: Рефат Чубаров, Нар 'їман Джеляль, Ґульнара Бекірова, Мирослав Маринович, Вікторія Середа.

Модератор: Олександр Зінченко.

2.8. Вебінар на тему "Депортація кримськотатарського народу та етнічних спільнот Криму: радянський злочин, що має продовження (до Дня пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу).

18 травня 14.00-15.30

Організатор : Український інститут вивчення Голокосту "ТКУМА"

Спікери: Гульнара Бекірова,Сергій Громенко, Ігор Щупак

2.9. Меморіальні заходи в містах Дніпро, Вінниця Львів, Луцьк, Одеса, Херсон, Генічеський район Херсонської області проводитимуться відповідно до планів, які готуються у взаємодії з Меджлісом кримськотатарського народу місцевими меджлісами (Херсон і Херсонська область), кримськотатарськими громадськими організаціями та активістами кримськотатарського національного руху.

ІІІ. Меморіальні заходи в Канаді, Литві, Польщі, Румунії, США, Туреччині проводитимуться організаціями кримськотатарської діаспори у взаємодії з дипломатичними установами України за кордоном та організаціями української діаспори.

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.