Започатковано флешмоб та опубліковане зверненння на підтримку Юрія Дмитрієва

Суд в Петрозаводську, яки очікується, 22 липня винесе вирок історику і голові карельського відділення «Меморіалу» Юрію Дмитрієва. Його звинувачують в насильницьких діях стосовно прийомної дочки.

Прокурор попросив для Дмитрієва 15 років позбавлення волі. Сам історик звинувачення категорично заперечує. З ним солідарні правозахисники, багато його колег і представники інтелігенції. Вони вважають справу сфабрикованою і пов'язують її з діяльністю Дмитрієва з увічнення пам'яті жертв сталінських репресій, повідомляє Радіо Свобода.

 

Попередній суд проходив у закритому режимі. Дмитрієв розповів історію усиновлення ним дівчинки. "Я вважаю – і Конституція Російської Федерації мене в цьому підтримує, - що сила держави не в танках і гарматах, не в ядерних ракетах і можливості послати всіх до якоїсь матері.

Ні, сила держави – в її людях. Як люди будуть себе в цій державі вести, так вона буде і розвиватися, і багатіти, і розумнішати. Тому ми хотіли, відповідно до цих побажань нашої Конституції, виховати дівчину – ну, поки дівчинку, потім підлітка, потім дівчину, щоб вона була корисним членом для нашого суспільства "- сказав, зокрема, історик.

На захист Дмитрієва виступають видатні діячі науки і культури, як в Росії, так і за кордоном.

Зокрема, в Україні на захист історика стали:

Та Багато інших….

Ви можете розмістити на своїй сторінці у соцмережі допис на захист історика із наступним текстом:

22 липня в Росії завершиться найганебніший політичний процес останніх років. Суд вирішить долю історика Юрія Дмитрієва у сфабрикованій справі. "Меморіал" визнав 64-річного історика політв'язнем. Йому загрожує до 20 років тюрми.

Юрія Дмитрієва переслідують за дослідження сталінських репресій та збереження історичної пам'яті. Він багато років шукав розстрільні поховання та укладав списки тисяч убитих людей. Саме завдяки йому світ дізнався про те, як загинули Лесь Курбас, Микола Куліш, Микола Зеров, Валер'ян Підмогильний та інші українські генії.

Це судилище відбувається на тлі спроб сфальшувати історію Сандармоху та представити похованих там жертв розстрілів НКВД жертвами Другої світової війни.

Я дякую історику Юрію Дмитрієву, який захищав моє право на пам'ять про тисячі вбитих у роки Великого терору.

#UkraineStandWithDmitriev

Підтримай онлайн флеш-моб #UkraineStandWithDmitriev . Скопіюй текст цього допису та вистав у себе на сторінці. Ти також можеш написати слова вдячності історику Юрію Дмитрієву від себе.

-

On July 22 the most shameful political trial in recent years will be completed in Russia. The court will decide the fate of a historian Yuriy Dmitriev in the fabricated case. The Memorial has recognized the 64-year-old historian as a political prisoner. He faces up to 20 years in prison.

Yuriy Dmitriev is being persecuted for researching Stalin's repressions and preserving historical memory. He spent many years searching for mass graves of those who were executed (shot) and compiling lists of thousands of victims. It's thanks to him that the world learned about the death of Les Kurbas, Mykola Kulish, Mykola Zerov, Valerian Pidmohylny and other Ukrainian geniuses.

This trial takes place against the background of attempts to falsify the history of Sandarmokh and present the victims of the NKVD executions buried there as victims of the Second World War.

I am grateful to the historian Yuriy Dmitriev, who defended my right to remember the thousands of those killed during the Great Terror.

#UkraineStandWithDmitriev

Please support the #UkraineStandWithDmitriev online flashmob. Copy the text of this post and publish it on your account page. You are also welcomed to express your personal gratitude to the historian Yury Dmitriev.

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.