Суд США зобовʼязав Північну Корею виплатити $2,3 млрд команді корабля USS Pueblo

Суд США зобовʼязав Північну Корею виплатити 2,3 мільярда доларів членам екіпажу військового корабля USS Pueblo, який був захоплений корейцями в 1968 році. Суд постановив, що колишня команда корабля і члени їх сімей, якщо моряк вже помер, мають право на компенсацію від Пхеньяну за «біль і страждання».

Про це повідомляє CNN.

 

Позов проти КНДР був поданий в лютому 2018 року. До суду звернулися понад сто осіб. Рішення суд виніс 16 лютого цього року. Зазвичай іноземні уряди мають імунітет від позовів в судах США, але 2016 році Конгрес зробив виняток для країн-спонсорів тероризму, що дозволило членам екіпажу USS Pueblo подати позов.

Поки не ясно, яким чином буде відшкодування збитків. Пхеньян не був представлений в цій справі і завжди стверджував, що USS Pueblo займався шпигунством. Рішення суду проте дозволяє позивачам подати заявки на виплати в США за законом про правосуддя для жертв тероризму.

На сьогодні USS Pueblo технічно перебуває в складі Військово-морських сил США, але за фактом корабель — експонат музею пропаганди в Пхеньяні.


Розвідувальний корабель USS Pueblo був захоплений 23 січня 1968 року військовими Північної Кореї в міжнародних водах. 83 члена екіпажу були взяті в полон, де провели 11 місяців. Північна Корея звільнила екіпаж 23 грудня, але корабель не віддала.

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.