6-річний хлопчик знайшов у своєму саду корал, якому 400 мільйонів років

Шестирічний хлопчик з Британії знайшов у своєму саду скам'янілість, якій сотні мільйонів років.

Він зробив це за допомогою дитячого археологічного набору, який отримав на Різдво, повідомляє ВВС. України.

 

Сіддак Сінгх Джамат, відомий як Сід, копав у саду черв'яків, коли натрапив на незвичайний камінь.

"Я просто копав черв'яків, шукав кераміку, цеглу і натрапив на камінь, що нагадував ріг. Я подумав, що це може бути зуб, кіготь або ріг. Виявилось, що це шматок корала, який називають роговим коралом. Я був дуже схвильований і зрадів такій знахідці", - розповів школяр.

Батько Сіда Віш Сінгх зміг ідентифікувати корал за допомогою групи у Facebook, що займається скам'янілостями. За його словами, позначки на знахідці свідчать, що це, найімовірніше, корал групи Rugosa, вік якого оцінюються від 251 до 488 мільйонів років.

Сінгх сказав, що здивувався, коли його син натрапив на камінь дивної форми. За його словами, Сід знайшов роговий корал і кілька маленьких камінчиків, а наступного дня побачив застиглий шматок піску.

"Там було безліч маленьких молюсків і морських раковин, а також те що, називають морськими ліліями, які схожі на мацаки кальмарів, тому це справді доісторична річ".

Віш Сінгх каже, що тоді частина Англія була розташована на Пангеї – гігантському суперконтиненті, що дав початок сучасним. Частина його була вкрита водою.

За словами родини, їхній район зазвичай не славиться своїми скам'янілості, але в саду багато натуральної глини, де і були знайдені скам'янілості.

"Кажуть, скам'янілості можна знайти де завгодно, якщо уважно придивитися, але знайти шматок такого корала - унікальна справа".

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.